SØKER TILFLUKT: En haitisk familie har søkt tilflukt ved en skolen utenfor hovedstaden Port Au Prince på Haiti. Hundrevis av familier er evakuert i frykt for å bli rammet av orkanen Ike. (Foto: YURI CORTEZ/AFP / SCANPIX)
SØKER TILFLUKT: En haitisk familie har søkt tilflukt ved en skolen utenfor hovedstaden Port Au Prince på Haiti. Hundrevis av familier er evakuert i frykt for å bli rammet av orkanen Ike. (Foto: YURI CORTEZ/AFP / SCANPIX)

Jages av Ike

I natt traff den ekstremt farlige orkanen Turks og Caicos-øyene i Karibia.

Ike er på nytt oppgradert til en kategori 4-orkan og har vindkast på opp til 215 kilometer i timen. Flere tusen er nå på flukt fra den kraftige orkanen som natt til søndag traff den britiske øygruppen Turks og Caicos.

- Ekstremt farlig

- Ike er en ekstremt farlig orkan med den styrken den har nå, opplyser U.S. National Hurricane Center.

Meteorologer melder at det kan komme opp til 30 centimeter med regn det nærmeste døgnet på Cuba og Bahamas. Også den nordlige delen av Haiti kan bli rammet av nedbøren Ike medfører.

Panikk på Haiti

Ifølge CNN er det tilløp til panikk i den haiitiske byen, Gonaives, som ble hardt rammet mandag og tirsdag. Den tropiske stomen Hanna feide innover landet og kostet nærmere 600 mennesker livet.

FN melder at så mange som 650 000 mennesker kan være rammet av den tropiske stormen.

Les mer: Hannas brutale herjinger

Takene revet vekk

Eksperter kaller likevel Hanna for en mild orkan i forhold til Ike som bygger seg opp i Atlanterhavet. Ifølge CNN vil mange av innbyggere på Turks og Caicos-øyene oppleve at takene på husene forsvinner.

- Nesten 50 prosent av hjemmene i Grand Turk er allerede ødelagt eller blåst vekkk. Takene rives av, forteller reporter Audley Astwood.

Ifølge Astwood er dette den sterkeste orkanen som har truffet øygruppen gjennom tidene.

Nyhetsbyrået AP meldte rundt klokken 14.30 søndag at 80 prosent av alle hus på øya Gran Turk var ødelagt av Ike.

Les også: Ike viser styrke

a-kart-ike-680_636749p
a-kart-ike-680_636749p

Florida evakuerer

Myndighetene startet evakueringen av fatsboende og turister ved Florida Key lørdag, men venter til mandag morgen med en eventuell storevakuering.

- Det finnes ingen regler for disse stormene, de har sin egen vilje. Vi må bare være forberedte, være smarte og være på vakt, sier borgermester Mario Di Gennaro.

Området kan bli truffet av Ike mandag kveld da orkanen er ventet å komme med full styrke innvover den meksikanske gulf.

- Ike har vokst enormt og har blitt en farlig orkan. Det ser ut som den vil komme mot Florida, sier Di Gennaro til CNN.

Følg orkanenes ferd på National Hurricane Center sine sider