Tøffe kutt i Terra-kommuner

Oppryddingsarbeidet etter Terra-skandalen betyr kutt i tjenestetilbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppryddingsarbeidet i de åtte kommunene som ble rammet av Terra-skandalen er i full gang, og det blir tøffe kutt for å dekke inn tapene på rundt en milliard kroner, skriver Nationen.

Vil legge ned skoler
- Vik kommune i Sogn og Fjordane med 2800 innbyggere har et underskudd på 100 millioner kroner etter skandalen, og rådmann Oddbjørn Ese foreslår blant annet nedleggelse av skole- og barnehager og kutt i rehabiliteringstilbud.

- Det er veldig vanskelig, for å si det litt forsiktig. Jeg har pekt på mulige tiltak, og for i år er det ifølge min skisse mulig å spare inn fire-fem millioner kroner, og det er sannsynligvis et optimistisk anslag, sier han til avisa.

- Ved godt mot
Også i Bremanger kommune i samme fylke går det mot kutt innen skole samt i pleie- og omsorg.

- Vi er likevel ved godt mot, sier gruppeleder for Høyre i Bremanger kommune, Jorunn Frøyen, til Nettavisen.

Kommunen - som ledes av Ap-ordfører Kåre Olav Svarstad - har 3800 innbyggere og kan gå mot et Terra-tap på 181 millioner kroner. Politikerne har begynt å se på rådmannens kuttforslag. Det er mye penger som skal dekkes inn, men Frøyen håper likevel at man unngår de mest smertefulle kuttene:

- Det kan bli kutt i rammetimetallet på skolen, i spesialundervisning og innen pleie- og omsorg, men iallfall for Høyre er det uaktuelt å se på kutt i selve skolestrukturen nå, sier hun.

Selv med kutt i hundremilllionerklassen mener Frøyen at Bremanger ikke er så dårlig stilt. Kommunen har store verdier i kraftaksjer, og Elkem Bremanger vil utvide sin silisiumproduksjon. Videre håper Bremanger at det kan komme erstatningspenger i kjølvannet av Terra-skandalen.

- Vi ønsker ikke å gjøre noe overilet og rasere tjenestetilbudet i kommunen, sier hun.

Fire år på å rydde opp
Innen 1. juli må Terra-kommunene ha en plan for hvordan underskuddene som følge av tapene i 2007 skal dekkes inn. Dagens regelverk innebærer ifølge Kommunal- og regionaldepartementet at kommunene må dekke inn underskuddene i løpet av fire år. Ordførerne i de rammede kommunene har bedt om bedre tid til å rydde opp. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) holder døra på gløtt for et slikt amnesti, men sier de inntil videre må forholde seg til dagens regelverk.

I Rana kommune i Nordland er det foreløpig anslått et på 160 millioner kroner. I forslaget fra rådmannen ligger det blant annet kutt i tjenester i skole- og omsorgssektoren.

I Narvik kommune er tapet på 188 millioner kroner.

Haugesund kommune kan tape 130 millioner kroner, men her er kommunen i den situasjonen at de får god hjelp av et uvanlig godt 2007-resultat.

Kvinesdal kommune har bokført et tap på 14 millioner kroner og har greid å dekke det inn ved hjelp av overskuddet i 2007, skriver Nationen.

Tvangssolgt med tap
I midten av mars var tapsbombene for de åtte rammede kommunene kommet opp i 797 millioner kroner, skrev NA24. I begynnelsen av mars ble Haugesund, Bremanger og Rana tvangssolgt ut av produkter de hadde kjøpt via konkursrammede Terra Securities.