EN STJERNE ER FØDT: Sarah Palin holdt sin livs tale under republikanernes landsmøte. (Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP / SCANPIX)
EN STJERNE ER FØDT: Sarah Palin holdt sin livs tale under republikanernes landsmøte. (Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP / SCANPIX)

- En stjerne er født

- Alle snakker om den fantastiske innsatsen Palin gjorde under nattens landsmøte, forteller TV 2s USA-korrespondent Øyvind Brigg.

John McCain ble på republikanernes landsmøte i natt formelt utnevnt til partiets presidentkandidat. Like før hadde visepresidentkandidat Sarah Palin holdt sitt livs tale for landsmøtet.

TV 2s korrespondent i USA Øyvind Brigg forteller til TV 2 Nyhetskanalen at amerikanerne konkluderer med at en stjerne er født.

- Imponerte alle

- Noen mener kanskje at hun var litt for skoleflink i begynnelsen, men innholdet imponerte alle. Alle republikanerne her borte mener hun gjorde en fantastisk innsats. Hun overrasket alle, forteller Brigg

Sarah Palin entret talerstolen i natt til trampeklapp og stormende jubel. Talen til republikanernes landsmøte var den første virkelig store testen for guvernøren fra Alaska.

- Han er mannen jeg vil ha

Hun begynte med å rose mannen hun går høstens valg i møte med, og ble svært fort personlig.

- John McCain er en mann som bar uniformen i 22 år og nektet å miste troen på troppene i Irak. Og som mor til en soldat er det akkurat en slik mann jeg vil ha som førstkommanderende, sa Palin til øredøvende juble.

261469

Unngikk datterens graviditet

I talen introduserte Palin hele familien og smilte bredt mens hun fortalte at deres familie sto overfor akkurat de samme utfordringene som alle andre, men hun gikk aldri direkte inn på tenåringsdatterens mye omtalte graviditet.

- Vår familie har de samme opp- og nedturene som alle andre familier. De samme utfordringene og de samme gledene.

Flere ganger i talen trakk Palin fram sin småbybakgrunn.

- I hjembyen Wassila er jeg en ganske gjennomsnittlig ishockeymor. Vet dere hva som skiller en hockeymor og en pitbull? Det er leppestiften, sa hun til stormende jubel og latter fra salen.

Les også: En kjempemiss?

Angrep Obama

Og etter hvert gikk hun i strupen på Barack Obama.

- Denne mannen kan holde en hel tale om krigene Amerika kjemper uten å nevne ordet «seier» en eneste gang utenom når han snakker om sin egen kampanje, sa Palin om Obama i talen.

261470

- Bedre enn Biden

CNNs ekspertpanel mener Palin holdt en bedre tale enn demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden

- Hun er ikke lenger et offer. Hun holdt en mye bedre tale enn Obamas kandidat. Palin var både skarpere og mer sarkastisk, mente panelet.

Øyvind Brigg mener at Palin klarte å bruke offerrollen hun har fått av media den siste uken til hennes fordel.

- Uredd og tøff

- Hun scorer nok stort på at folk blir kjent med den korte historien hennes som guvernør og hennes bakgrunn som ordfører. Hun fremstår som uredd, tøff og direkte, sier Brigg.

Han mener det som traff republikanerne mest under talen var budsjettkontrollen. Kamp mot korrupsjon og kritikken av byråkratiet og det føderale i Washington.

- Hun har tatt tak i korrupsjon og hun kjemper for at Alaska skal ha mer råderett over sine oljereserver. Alt tyder på at det blir en knalltøff valgkamp med Palin ved John McCains side, sier USA-korrespondenten.

Se hele onsdagens landsmøte i videovinduet under:

261389

Les siste nytt fra den amerikanske valgkampen:

Er Bush bra for McCain?
- McCain klar til å lede