Gullvinner Hans Christer Holund (i midten), sølvvinner Simen Hegstad Krüger (t.h) og VM-debutant og bronsevinner Harald Østberg Amundsen
Gullvinner Hans Christer Holund (i midten), sølvvinner Simen Hegstad Krüger (t.h) og VM-debutant og bronsevinner Harald Østberg Amundsen Foto: Terje Pedersen

Gull-Holund tok til tårene etter norsk jubeldag

Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og VM-debutant Harald Østberg Amundsen sikret trippelt norsk da kreftene tok slutt for Aleksandr Bolsjunov.

Storfavoritt Aleksandr Bolsjunov så lenge ut til å gå inn til nytt VM-gull, men ved rundt 12 kilometer tok kreftene slutt for russeren.

– Han ser mørbanket ut, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn da det raknet for Bolsjunov.

Han gikk over mål 8,1 sekunder bak VM-debutant og bronsevinner Harald Østberg Amundsen, som tross fall like før mål var bedre enn russeren som endte på fjerdeplass.

Kreftene tok derimot ikke slutt for Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. De to Lyn-løperne feiret klubbens 125-årsdag med å gå lynraskt i sporet.

Sølvvinner Krüger gikk i mål 15,4 sekunder foran Amundsen, men ble slått med 20 sekunder av Holund som tok gullet.

– Det er stort. Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg gikk med god kontroll helt til sisterunden, da gikk jeg på følelser og da får man litt ekstra energi, sier gullvinner Holund til NRK som ikke klarte å holde tårene tilbake.

– Det er så mange som har hjulpet meg på veien. Jeg har hatt noen ordentlige nedturer på veien. Det er så mange jeg kan takke for dette gullet her. Jeg tenkte på dem som har hjulpet meg, og det ga meg krefter på slutten i dag fortsetter en rørt Holund.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tok også til tårene da han forstod at Holund ville gå inn til VM-gull.

– Da han passerte meg siste gangen stod jeg vel strengt tatt med tårer i øynene helt til han passerte mållinjen, og da strømmet de på, sier Nossum til TV 2.

– Jeg tror jeg fikk ut absolutt det jeg var god for i dag, og så er Hans Christer et par hakk bedre og da må jeg bare være superhappy med å ta sølv, sier Krüger til TV 2.

– Jeg skjønner absolutt ingenting, det er helt uvirkelig, sier bronsevinner Amundsen til NRK.

Sesongbeste av Sundby

Fjorårets gullvinner Martin Johnsrud Sundby, som har slitt med ryggproblemer i lang tid, hadde lagt om treningsregimet i forkant av VM. Det fungerte og 36-åringen leverte godt i løypa. Han gikk inn 55,9 sekunder bak gullvinner Holund og tok en sterk syvendeplass bak Sjur Røthe på sjetteplass.

– Det er en del bedre enn det de fleste hadde tippet, selv også. Jeg gjør et solid renn utfra forutsetningene og den oppkjøringen jeg har hatt med tanke på alle de problemene som egentlig har styrt og herjet med meg det siste året. Så absolutt det beste jeg har mulighet til å få ut av kroppen, fikk jeg ut i dag, sier Sundby til TV 2.

Relatert