bush_crop (Foto: AFP/SCANPIX)
bush_crop (Foto: AFP/SCANPIX)

Er Bush bra for McCain?

Nei, hverken Bush eller Palin gagner McCain, mener TV 2s USA-ekspert Svein Melby. Se hvorfor her.

I natt fikk George W. Bush åtte minutters taletid ved republikanernes landsmøte. På tv-overføring fra Washington erklærte han John McCain som egnet til å lede landet, og dette siteres verden over onsdag.

TALEN SER DU HER:- McCain klar til å lede

- Stort problem
Men gagner dette egentlig John McCain i valgkampen?

Nei, tror seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, som kommenterer valget for TV 2.

- Hovedproblemet for McCain er balansen mellom distanse til Bush, og samtidig kan han ikke distansere seg så mye at partiet får problemer med ham, påpeker han.

SE HELE TALEN TIL BUSH HER:

261404


Endringsvillig
Presidentvalget 2008 handler om velgere som vil ha forandring. Her har Barack Obama effektivt signalisert at dette er hans hvoedbudskap. Når McCain nå innsettes som republikanernes kandidat, må han vise at han også kan gjennomføre kursendring innen de store spørsmålene som økonomi, helse og forsvar.

- For å vinne valget må John McCain vise seg mer endringsvillig enn oppsisjonen selv, og det er litt av en oppgave, påpeker Melby.

Det er ventet at McCain nå vil markere sine forskjeller fra Bush, for eksempel innen miljøspørsmål. Men innen for eksempel skattepolitikk og sikkertsspørsmål er han veldig lik Bush i grunntanken. Så McCains beste kort blir å fremheve de personlige forskjellene mellom ham selv og Bush.

- Han er en mer frittalende, og en mye tøffere skikkelse enn Bush som har vært en mer klassisk republikaner, sier Melby.

TV 2s USA-korrespondent Øyvind Brigg rapporterer om bakgrunnen for at Bush kom på storskjerm og velgernes reaksjoner på Palin her:

261376

LES OGSÅ: Demonstrerte for 4000 døde

tv2nyhetene.no følger USA-valget her

- Palin underlig valg
Melby tror at også Palin kan bli et problem, på grunn av hennes manglende erfaring. Erfaring har vært et av McCains store mottrekk mot Obama. Men valget av Palin river ned dette argumentet, fordi hun ikke er troverdig som assisterende president om McCain blir forhindret av eksempelvis sykdom.

Melby beskriver valget av Palin som "underlig" og ser ikke hvordan dette kan gagne McCain på sikt:

- Jeg synes ikke dette valget vitner om at han har tenkt på hva som skal skje etter valget. Hun er valgt av rene valgtaktiske grunner, og er ikke et valg av en visepresidentkandidat som faktisk kan styre USA.

BLOGG: - Palin gavepakke til Obama
MER OM PALIN:
Graviditet til besvær
Palins datter (17) er gravid
En kjempemiss?

HELE MELBYS ANALYSE SER DU HER:

261379