Helgrillet marinert filet

Serveres med sitron aioli, grillede tomater og poteter.

Filet av storfe, svin, lam, kylling, kalkun egner seg godt til marinering og grilling. Det er viktig at kjøttet er mørt.

Marinering : Renskjær fileten og legg i en frysepose (lett å ta med og enkelt å lagre ).

En marinade skal aldri inneholde salt.

Hensikten med en marinade er å gi litt ekstra smak og kjøttet saftigere.

En marinade skal inneholde olje, krydder/urter og ev en syrlig væske, for eksempel vin, eddik, øl, sitron, surmelk eller yoghurt.

Syren i marinaden gjør kjøttet mørere. Tiden i marinaden er avhengig av hvor store stykkene er og hvor mye smak, dvs krydder/urter det er i marinaden. Hele fileter kan ligge kaldt i en marinade i 3-4 dager. Mindre stykker kortere tid.

Marinering over kort tid, dvs inntil et par timer, kan foregå i romtemperatur. Over lengre tid oppbevar på et kjølig sted.

Farge på kjøtt vil bli noe blassere etter å ha ligget i en marinade.

Lag deretter :

Marinade med sitron, hvitløk og rosmarin, passer til alle typer kjøtt.

Helgrilling av filet

Ligger kjøttet til marinering i kjøleskapet legg det i romtemperatur ca 1 time før grilling.

Rett før grilling ta kjøttet opp av marinaden og tørk lett av den med litt kjøkkenpapir.

Grill ved indirekte varme, dvs varme på hver side av kjøttet enten det er glødende kull eller gassbrennere.

Viktig at grillen er varm før grillingen starter.

(Grillristen er selvfølgelig ren!)

Legg filteten på grillristen legg på lokk og grill 15 -30 min avhengig av tykkelse på fileten og varmen på grillen. Snu filten 5-6 ganger under grillingen . Salt drysses på kjøttet mens det steker.

Ferdiggrillet kjøtt, drysses med revet skall og saft av 1/2 sitron og et paar kvister frisk rosmaring, pakk det i folie og la kjøttet hvile 15-20 min før det skjæres opp.

Potetspidd

Poteter med tynt skall tres på spidd vekselvis med løk. Pensle med olje eller grillolje og grill i 20-25 min. Potetene kan ev kokes knapt møre før de tres på spidd og pensles med olje og grilles i 6-8 min.

Grillede tomater

Del store tomater i to, pensle med litt olje, dryss på salt og pepper og ev litt urter og grill i 3-4 min rett før servering.

Se del 2 her

513525

AIOLI

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

Finhakk og knus hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Smak evt til med litt mer salt og pepper.

Se del 3 her

513528