VERDENS STØRSTE STJERNE?: Michael Jackson vurderer norsk hjelp!
VERDENS STØRSTE STJERNE?: Michael Jackson vurderer norsk hjelp!
jacko680
jacko680
jacko680
jacko680

Her er Michael Jacksons fantastiske karriere

Michael Jackson fylte 50 år august 2008. Her er hans opp- og nedturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

jackobrod2
jackobrod2

Allerede som seksåring inntok Michael Jackson scenen sammen med sine fire eldre brødre i Jackson Five. Drevet fram av en brutal far som regelrett pisket sønnen inn i showbiz.

- Jeg slo han aldri. Jeg pisket ham med et belte, forteller faren Joe Jackson.

Jackson-brødrene fikk kontrakt med Motown og de fire første singlene ble alle nummer en på listene. Allikevel kan det på ingen måte sammenlignes med solokarrieren til Michael Jackson.

Thriller-suksess
20 millioner kjøpte albumet «Off The Wall» som kom i 1979. Og da Michael Jackson slapp «Thriller» i 1982 slo han alle rekorder. Til nå har over 100 millioner kjøpt tidenes mestselgende plate.

- Michael Jackson var allerede klar til å bli en veldig stor stjerne som soloartist, men da MTV kom på banen og han hostet opp giganthits som «Beat It», «Billie Jean» og tittelsporet «Thriller», var det den kombinasjonen som gjorde ham til stjerne, sier redaktør i Faro-journalen, Asbjørn Slettemark ttil TV 2.

jackobrod
jackobrod

Da albumet «Bad» kom i 1986, satte han rekord med å være den første artisten med seks nummer én singler fra samme album. Utover på 90-tallet skjedde det noe med popkongen. Nesen ble mer og mer deformert. Huden ble lysere og lysere og historiene ble villere og villere.

- Michael Jackson har alltid virket litt sånn småforstyrret. Men gjennom suksessen han fikk med «Thriller» og «Bad» mistet han totalt bakkekontakten på slutten av 80-tallet og utover 90-tallet, sier Slettemark.

Skandaleombrust
I 1993 ble han anklaget for å ha misbrukt 13 år gamle Jordy Chandler seksuelt. Jackson hevdet sin uskyld, men gikk likevel med på å betale gutten et millionbeløp for å slippe en rettssak.

Ikke lenge etter giftet Jackson seg med Lisa Marie Presley. Ett år senere var ekteskapet over. Og Jackson giftet seg med kvinnen som er mor til to av hans barn, Debbie Rowe. Etter at de to ble skilt overlot Rowe foreldreansvaret til Jackson for barna Paris og Prince Michael I. Michaels tredje barn, Prince Michael II, har en annen mor.

Michael Jackson sørget for å dekke til barna Paris og Prince Michael I da de var små. Det fikk han mye kritikk for. Men han holdt dem utenfor rampelyset. (Foto: AFP/Scanpix)
Michael Jackson sørget for å dekke til barna Paris og Prince Michael I da de var små. Det fikk han mye kritikk for. Men han holdt dem utenfor rampelyset. (Foto: AFP/Scanpix)

Flere skandalehistorier gjorde at artistkarrieren etter hvert begynte å halte alvorlig. I november 2003 slo politiet til mot privatflyet hans. Han ble han arrestert iført håndjern og senere tiltalt for å ha misbrukt en gutt i sin egen seng. Da rettssaken startet i Santa Barbara virket det ikke som superstjernen forstått alvoret i anklagene og han ble hyllet som en konge utenfor rettssalen.

Etter hvert som anklagene gikk opp for ham, ble han mer og mer medtatt. Rettssaken ble fulgt av tusenvis av journalister og ikke minst fans. Over 100 personer vitnet foran juryen. Mens hovedpersonen forholdt seg helt taus. 13. juni 2005 ble Michael Jackson frikjent på alle punkter og fansen kunne slippe jubelen løs.

Jacksons musikalske karriere lå imidlertid i ruiner etter den langvarige rettssaken. Og den en gang så bejublede artisten har aldri klart å komme tilbake.

- En gal kunstner
- Er det en ting det amerikanske publikummet elsker mer enn noe annet, er det et godt comeback. Men jeg er overbevist om at Michael Jackson har brukt opp alle sjansene sine. Han kommer for alltid til å bli en frik resten av livet i den amerikanske offentligheten, sier Slettemark.

- Jackson vil nok bli sett på som den mest selvdestruktive artisten i Hollywoods historie, sier den amerikanske musikkeksperten Michael Levine

Uansett kan Michael Jackson på 50-årsdagen sin se tilbake på en karriere der han har lagd musikk som millioner av mennesker for alltid vil ha et forhold til.

Se smakebiter fra Jacko's fantastiske karriere i videovinduet under.