Oljefall tross orkanfrykt

Signaler fra IEA veier opp for orkantrusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten for at orkanen Gustav vil komme inn og ødelegge oljerelaterte plattformer og installasjoner i Mexico. golfen har sendt oljeprisen opp de siste dagene. Torsdag kommer det imidlertid signaler som avvæpner orkanfrykten en smule.

NA24 - din næringslivsavis

Det internasjonale energibyrået IEA melder at de, dersom det blir nødvendig, vil tappe sine strategiske lagre dersom orkanen Gustav slår til og ødelegger oljeinstallasjoner. Dette vil i så fall bli gjort for å veie opp for den midlertidige produksjonsnedgangen i regionen.

- IEA gir de rette betryggende lydene for å berolige markedet. Enhver som følger industrien vil forvente at de åpner lagrene dersom det er store ødeleggelser, men dette er et emosjonelt marked og ord kan gjøre mye, sier Phil Flynn hos Alaron Trading Corp., ifølge Bloomberg.

Viktig område
IEA foretok dette grepet i etterkant av ødeleggelsene som orkanene Katrina og Rita påførte den amerikanske golfkysten i 2005.

I den oljerike Mexico-golfen produseres 26 prosent av USAs olje og 14 prosent av landets gassproduksjon. I tillegg befinner hele 42 prosent av raffinerikapasiteten til verdens største oljekonsument seg langs kysten av Louisiana og Texas.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i oktober, 115,56 dollar fatet. Dette er en nedgang på 2,2 prosent, men prisene er allikevel 61 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Lagertall
Onsdag kom den ukentlige oljelagerrapporten. Denne viser at lagrene med bensin falt med 1,18 millioner til 195,4 millioner fat. Fallet var imidlertid mindre enn tallknusernes spådom på 2,45 millioner fat, basert på estimater innhentet av Bloomberg News.

Oljelagrene falt med 177.000 fat til 305,8 millioner fat. Her var det imidlertid ventet en økning på 1,1 millioner fat.

Lagrene med destillater, som innbefatter diesel og fyringsolje, steg med 57.000 fat til 132,1 millioner fat. Her var det ventet en økning på 600.000 fat.

IEA består av 27 medlemsland og byrået ble opprettet i 1974 som et motsvar til den arabiske oljeboikotten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24