Vil anmelde stortingspensjonistene

- Jeg vil anmelde stortingspensjonistene hvis ingen andre gjør det, sier Torstein Dahle i Rødt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen i Rødt er oppbrakt over at Riksrevisjonen mener at seks stortingspensjonister har fått 5,7 millioner for mye i pensjon.

Høyesterett har slått fast at pensjonsjuks over 60.000 kroner skal straffes med fengsel.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Anmeld pensjonsjukset

Det innebærer at stortingsrepresentantene som Riksrevisjonen mener har fått for mye i pensjon kan risikere fengselsstraff hvis de blir politianmeldt. I 2007 ble ti personer anmeldt av NAV for bedrageri av pensjonen.

- Likhet for loven
Og Dahle vil ikke vente med en politianmeldelse hvis det viser seg at pensjonistene har brutt loven.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Vi må få litt mer klarhet i hva som er fakta, men det er helt klart at det er helt nødvendig å ha samme praksis for stortingsrepresentanter som for folk flest. Brudd på lover og regler må få de samme konsekvensene for politikerne, ja kanskje større fordi det jo er politikerne som stiller kravene, sier Dahle.

Lederen i Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), mener at Stortingets presidentskap eller administrasjon må politianmelde stortingspolitikere som eventuelt har fått for mye pensjon fordi de har unnlatt å oppgi inntekter.

Møte hos Jagland
Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) kalte torsdag Stortingets presidentskap inn til møte førstkommende tirsdag for å diskutere den betente pensjonssaken. Jagland var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

- Kan bli instruert
Berit Brørby (Ap) som sitter i presidentskapet understreker at det er Stortingets pensjonsstyre som har ansvar for å holde orden på pensjonen til stortingspensjonistene.

- Det har pensjonsstyret ikke gjort. De har ikke holdt orden og de har ikke tatt nødvendige grep. Presidentskapet må vurdere om vi som overordnet organ skal overta saken selv eller instruere pensjonsstyret, sier Brørby til Nettavisen.

Brørby vil ikke kommentere en eventuell politianmeldelse av stortingspensjonistene.

Les også: Fikk 125 kr for mye - måtte betale 9000

Riksrevisjonen mener at følgende stortingspensjonister har fått for mye pensjon:

Anders Talleraas (H) 2.142.140 kroner.

Erik Dalheim (Ap) 1.351.020 kroner.

Tore Austad (H) 638.550 kroner.

Magnus Stangeland (Sp) 536.195 kroner.

Thorbjørn Berntsen (Ap) 503.250 kr.

Kjell Magne Bondevik (KrF) 194.370 kroner.

Fakta

Pensjonssaken

Riksrevisjonen har avdekket at minst seks stortingsrepresentanter urettmessig har fått utbetalt til sammen 5,7 millioner kroner i pensjon i perioden 1998-2008.