USA reddet børsopptur

Investorene ble overrumplet av sterk amerikansk vekst. Oslo Børs steg for andre dag på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overraskende positiv vekst i den amerikanske økonomien sendte børsene rundt om i Europa og USA rett opp.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs 1,24 prosent til 423,57 poeng.

USA-vekst i fokus
Frykt for at den amerikanske økonomien står overfor store utfordringer har skapt pessimisme i finansmarkedene. Sykdomstegnene har vært mange og situasjonen i boligmarkedet har skapt store problemer for en rekke banker og finansinstitusjoner.

Fare for resesjon og stagflasjon har blitt trukket frem av økonomer og særlig etter at den amerikanske økonomien begynte å vise svakheter i første kvartal. Nå foreligger nye tall for hvordan bruttonasjonalproduktet i verdens største økonomi utviklet seg i andre kvartal.

BNP-veksten havnet på 3,3 prosent viser den første revideringen fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er en oppjustering fra 1,9 prosent og godt over økonomenes forventninger på 2,7 prosent.

Gustav blåser videre
Den tropiske stormen Gustav har allerede krev menneskeliv og har retning inn mot oljeinstallasjonene i Mexicogolfen. Det har medført at oljeprisen har styrket seg de siste dagene. Rett i forkant av at Oslo Børs stengte falt riktignok oljeprisen noe tilbake. Kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober ble da handlet for 116,35 dollar per fat.

Totalomsetningen på Oslo Børs steg til 10,6 milliarder kroner, men ble dratt opp av at meglerhuset ABG Sundal Collier har krysset en post på 54,5 millioner aksjer i Aker Yards. Den posten hadde en verdi på godt over 3,4 milliarder kroner. Det koreanske verftsselskapet STX har full kontroll i Aker Yards.

StatoilHydro falt etter at mye av futten i oljeprisen forsvant mot slutten av handelen. Det bidro til at aksjen endte ned 0,12 prosent til 167,20 kroner.

Fart i Skogen
Meglerhuset Goldman Sachs sett nærmere på papirprodusentene i Norden. Det innebærer at de har jekket opp kursmålet på Norske Skog med 24,40 kroner fra 21 kroner. De beholder likevel salgsanbefalingen på den norske papirprodusenten. De ser også at prisene på avispapir vil øke med 5 prosent i 2009 etter at importen fra USA faller og effekter av nedstengt kapasitet i 2008 blir synlige.

Norske Skog ble sendt opp 4,10 prosent til 30,50 kroner.

Vinnerne
Exense Consulting ble sendt opp 15,15 prosent til 3,80 kroner helt mot slutten. Oppgangen kom helt på slutten av dagen. Inmeta har full kontroll på selskapet og eier over 90 prosent. Birdstep steg også på lavt volum og endte opp 10,91 prosent ti 6 kroner. Eiendomsselskapet Faktor steg 10,43 prosent til 5,19 kroner.

Oljeselskapene Rocksource og DNO ble løftet 8,12 prosent til 2,13 kroner og 8,11 prosent til 8,40 kroner.

Seismikkselskapet EMGS steg 7,49 prosent til 15,20 kroner. De meldte at de har sikret seg kontrakter verdt 20 millioner dollar. Det gjør at meglerhuset Arctic Securities tror at EMGS vil nå meglerhusets estimater for tredje kvartal.

1/3 borte
Verre gikk det med det lille IT-selskapet Exense. Selskapet går med nye underskudd og nå går det nyinnsatte styret kraftig ut mot tidligere ledelse. De tar sine forbehold om det som tidligere er meldt fra selskapet stemmer, og åpner også for at de kan komme til å måtte revidere sitt resultat for første halvår.

De skriver også at konsernets finansielle stilling er svak og med vesentlige likviditetsproblemer. Aksjen falt 33,33 prosent til 0,56 kroner.