Honning- og rosmarinmarinert lammestek

Saltbakte poteter, rødvinsaus og aspargesbønner

Til 6–8 personer

Lag små lommer i kjøttet med en spiss liten kniv, stikk inn rosmarin og strimlet hvitløk.
Gni låret inn med flytende honning , salt og pepper.
La det ligge på kjøkkenbenken i 1-2 timer før steking.

Legg løk i båter (behold gjerne litt av det gule skallet på ), gulrot i biter og sellerirot i biter i et smurt ildfast fat / langpanne. Ev en kvist rosmarin og 1- 2 fedd hvitløk.
Legg lammelåret over og stikk inn et steketermometer.
Pass på at termometeret ikke står mot ben.
Hell på ca 5 dl kokende / varmt vann (dette for å få sjy til sausen).
Etterfyll om nødvendig vann under stekingen.

Sett lammelåret i varm stekeovn ved 125 o C og stek i 2 1/2 – 3 timer.
Steketermometeret skal vise 68 oC for svakt rosa kjøtt.
Ta ut lammelåret og sil av sjyen.
Dekk låret med aluminiumsfolie og la det hvile i 30-40 min, mens potetene bakes.

Server lammesteken med saltbakte poteter, aspargesbønner og saus.

Saltbakte poteter med hvitløk og timian:

Varm stekeovnen til 200 oC.

Skyll godt av potetene, skallet skal være helt.
Legg potetene i en smurt ildfast form.
Vend inn olje, hvitløkfedd delt i to, friske timiankvister og flaksalt.

Sett på nederste rille i varm stekeovn.
Stek til potetene er møre 40-50 min ( tiden er avhengig av størrelsen på potetene).
Vend om på potetene en gang i mellom.

Rødvinsaus /sjy:

Finhakk sjalottløk og skjær sopp i båter/skiver.
Surr i olje /smør til løken er blank.
Tilsett rødvin, kok opp og la koke uten lokk til det gjenstår ca 1 ½ dl vin.
Tilsett lammekraft , sukker, sopp, timian og laurbær.
Kok opp og la koke uten lokk til litt halv mengde til en fyldig god smak.
Sil sjyen.

Server som sjysaus eller jevn med smør eller crème fraiche.

Med smør:

Kok opp sjyen, trekk kasserollen vekk fra platen.
Pisk inn 100-150 g usaltet smør i i terninger, sausen må ikke koke.
Smak til med salt og pepper og ev litt sukker.

Med crème fraiche:

Kok opp sjyen, tilsett crème fraiche og la sausen trekke i 5-6 min uten lokk.
Jevn ev med litt maisenna hvis du vil ha en fyldigere saus.

Smak til med salt, pepper og ev litt sukker.

Aspargesbønner:

Rens bønner og forvell i lettsaltet kokende vann i 3-4 min.
Hell av kokevannet.
Finhakk 1 sjalottløk og surr blank i 3 ss smør.
Tilsett godt avrente bønner og la trekke i med i 2-3 min.
Smak til med salt.