23 drept av storm i Karibia

Stormen Gustav har så langt kostet 23 mennesker livet. Cuba, Mexicogulfen, Louisiana og Texas ruster seg for uværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23 mennesker er døde som en følge av herjingene til den tropiske stormen Gustav i Karibia. Torsdag dreide det dødelig uværet bort fra Haiti og Den dominikanske republikk, i løpet av de neste dagene vil Cuba merke Gustavs vrede, før den går inn i Mexicogolfen og når land i Louisiana eller Texas. Meteorologer mener stormen kan utvikle seg til en kraftig kategori tre-orkan, ifølge AP.

Ventes å treffe New Orleans
Ifølge de siste opplysningene fra National Weather Service vil Gustav treffe land nær New Orleans mandag.

- Om en dag eller to vil vi trolig kunne være mer sikre på hvor den når land, sier meteorolog Chris McKinney til nettutgaven av The Daily News i Galveston.

Med Katrina friskt i minne
Oljearbeidere i Mexicogulfen ble sendt i land, og i Lousiana forbereder man evakuering. Med orkanen Katrina friskt i minne tar kystbefolkningen i delstaten ingen sjanser. Fiskere har denne uken jobbet på spreng og vil i god tid ta sine fartøyer nordover i håp om å finne trygge havner, skriver The Times-Picayune. Men selv etter Katrina, som ødela nær 60 prosent av Louisianas fiskeflåte, har staten ikke etablert trygge havner med tanke på ekstremvær som det som nå er i vente. Dermed må eierne av fiskebåter og lystfartøy selv lete opp steder der de mener det er trygt å fortøye.

Vet ikke hvor Gustav når land
Men det er vanskelig å spå nøyaktig hvor stormen vil komme:

- Vi vet at den kommer inn i gulfen. Etter det, vet vi ikke, sier meteorolog Rebecca Waddington ved National Hurricane Center til AP.

På vei mot Jamaica
I en melding fra National Hurricane Center klokka 08 norsk tid heter det at Gustav har sitt senter rundt 130 kilometer øst-nordøst for Kingston på Jamaica og rundt 165 kilometer sør-sørvest for Guantanamo på Cuba.

Stormen beveger seg vest-sørvest med en hastighet på 13 kilometer i timen og er ventet å snu mot vest senere i dag og mot vest-nordvest fredag. Den er ventet å passere tett på Jamaica senere i dag.

Følg Gustav her (National Hurricane Center)

260399