Annan: - Norge må ta sin del

- Norge må gjøre sitt for å bremse utslippene, sier Kofi Annan til Nettavisen.

FOLKETS HUS (Nettavisen): Fredsprisvinneren ble mottatt med trampeklapp da han talte til Aps landsmøte i Oslo fredag. I talen hyllet han Gro Harlem Brundtland og Norge som miljønasjon.

Annan skrøt også av statsminister og partileder Jens Stoltenbergs visjon om å kutte CO2-utslippene, og at Norge skal "overoppfylle" Kyoto-forpliktelsene.

Må ta sin del
Kofi Annan mener Norges innsats har stor symbolbetydning for andre land, men at også nordmenn må gjøre sitt.

- Både Jens og Gro har kommet med viktige bidrag. Men de som er mest ansvarlige for utslippene, må redusere dem, sier han til Nettavisen.

På pressekonferansen etter talen sin fredag understreket Annan at alle land må ta sin del, og at det ikke nytter å skylde på hverandre.

- Mange utviklingsland har ingen problemer med å redusere forurensingen. Men ideen om at noen rike land ikke vil gjøre noe med utslippene sine før de fattige landene gjør noe, og omvendt, er en latterlig debatt. Alle må handle, sa han til Nettavisen.

- Jo lenger vi venter jo verre blir det. Jeg vil oppfordre alle land til å handle. Vi har nok vitenskapelige bevis og trenger ikke flere, la han til.

Selvpisking
Gro Harlem Brundtland er også klar på at Norge må ta sin del av jobben med å kutte utslippene.

- Det er ikke mulig å gjennomføre en politikk slik Jens skisserte uten å at vi merker det. Vi vil merke mer etter hvert. Det kommer til å bli andre rammer, som får konsekvenser for norsk industri og norske forbrukere, sier hun til Nettavisen

Samtidig gjør hun det klart at hun ikke har særlig sans for den norske debatten om hvor mange prosenter som må kuttes hjemme i forhold til kvotekjøp og andre tiltak i utlandet.

- Jeg håper ikke vi fortsetter den samme nasjonale selvpiskingen som vi har holdt på med. Jeg forstår ikke problemstillingen. Hvorfor det skal være mindre moralsk å rense kraftverk i India eller i Kina? Disse landene må man hjelp nå, sa hun under pressekonferansen.