Spår dobling av strømprisen

Strømprisene øker betydelig. Og verre skal det bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den siste uken har strømprisene økt betydelig, særlig i Sør-Norge.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kommer absolutt til å ha en sterk økning i strømprisene fremover i tid, sier Thomas Angell, senior porteføljeforvalter i Bergen Energi, til NA24.

- Når vi ser på Sør-Norge er prisen fortsatt lav, egentlig mye lavere enn den burde være, og nesten halvparten enn i resten av Norge, sier Angell.

Angell forklarer den sterke prisøkningen den siste uken med at det den siste tiden er åpnet flere eksportkabler fra Sør-Norge til Danmark, Nederland og Sverige som siden mars har vært stengt. Da får vi et overskudd i strømtilbudet i landsdelen, noe som blir borte når eksporten er oppe og går igjen.

Vil doble seg
Angell spår at strømprisen minst vil doble seg frem til neste år.

- Det blir spennende å se hvis vi får en tørr høst. Da tilsier prognosene at vi skal ha en høyere strømpris enn i Tyskland. Der ligger prisen per megawatt time på 90 euro, sier Angell.

Sammenlignet med dagens strømpriser i Norge betyr det en økning fra 35 euro.

Kullpriser
Prisene på megawatt time er hentet fra prisnivået på kullkraft. Angell sammenligner med dette prisnivået fordi man i vinterhalvåret uansett vil ha behov for kullkraft for å dekke etterspørselen i Norge.

- En produsent som ser muligheter for å produsere og selge for 80 euro i 2009, vil prøve å unngå å produser for 30 euro, sier Angell.

Prisnivået spriker
Gjennomsnittsprisene på spotpris i juni var i Oslo og Bergen 199,92 kr/MWh. Det tilsvarer omtrent 25 euro/MWh. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i Molde og Trondheim 453,02kr/MWh. I Tromsø 436,58kr/MWh. Det tilsvarer nesten 57 euro/MWh og 55 euro/MWh.