haakon (Foto: TV 2)
haakon (Foto: TV 2)

Pengedryss fra Mette-Marit

Mette-Marit og Haakon delte ut en halv million kroner fra sitt humanitære fond i Bergen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprinsparets Humanitære fond ble opprettet i forbindelse med kronsprinsbryllupet i 2001 og har siden gitt støtte til prosjekter i inn- og utland. I Norge går pengene til prosjekter som skal styrke barn og unges oppvekstvilkår og fremme inkludering. I utlandet støttes arbeid innenfor helse og utdanning.

- Gjøre fremtiden bedre
I år går støtten til Fundación Xochiquetzal, en organisasjon som arbeider for personer med HIV/AIDS. Kronprinsparet fikk innsikt i deres prosjekt under en reise til Nicaragua i 2007.

Kronprinsen og Kronprinsessen var begge til stede i Bergen ved årets utdeling av midler fra Kronprinsparets Humanitære fond. Arrangementet fant sted ved Universitetet i Bergen.

- Da jeg var i Nicaragua for UNAITS i fjor, møtte jeg noen jenter som minte meg på hvor viktig det er å aldri slutte å lære mer, forstå mer og hvorfor langsiktig engasjement er avgjørende blant annet for at barn ikke skal oppleve det samme som sine mødre. Vi har et forsprang. Vi kan gjøre verden bedre for dem som kommer etter oss, sa Mette-Marit under overrekkingen.

(Artikkelen fortsetter under)

- Rørt over støtten
To representanter for organisasjonen var til stede og mottok pengegaven. De beskrev prisen som viktig for arbeidet i deres prosjekt.

- Jeg er veldig rørt for å motta prisen her i dag, sa prosjektets utsendte.

- For oss var det en stor overaskelse, og vi kunne nesten ikke skjønne at vi hadde fått denne gaven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

fond_crop
fond_crop

500.000 til ofre for sexhandel
- Hiv-positive barn og unge som har opplevd seksuelle overgrep er et omfattende problem i Nicaragua, hvor maktstrukturene gjør at spesielt jenter blir sårbare for seksuell utnyttelse og menneskehandel, oppgir kronprinsparet i begrunnelsen for prisen.

Tildelingen fra fondet til Fundación Xochiquetzal er på 500.000 kroner. Pengene vil gå til ungdommer som tidligere har vært ofre for sexhandel. Ungdommene får mikrokredittlån til å etablere egen virksomhet.

Organisasjonen følger opp ungdommene og gir dem hjelp av økonomisk, av psykososial og praktisk art.

Engasjerer Mette-Marit
Prosjekter som tidligere har fått støtte fra kronsprinsparets humanitære fond, er blant andre «Den gode oppveksten», et samarbeidsprosjekt mellom Karasjok og Lovozero kommune i Russland (2007), Kirkens Bymisjon: Primærmedisinsk Verksteds ungdomsprosjekt (2006) og Right to play - Sport- og helseprosjekt i Uganda (2005).

Kronprinsparet deltok aktivt i opprettelsen av fondet og holder seg oppdatert på styrets vedtak. Fondsmidlene deles ut i forbindelse med parets bryllupsdag 25. august hvert år.

Styreleder for fondet er universitetsdirektør Tove Strand.