Hentet millioner skattefritt

Jonas Gahr Støre filleristes etter torsdagens angrep på Rimi-Hagen. Se hvordan utenriksministeren selv hentet ut millioner skattefritt.

Høyre angriper utenriksminister Jonas Gahr Støres ramsalte kritikk av finansmannen Stein Erik Hagen. Gahr Støres utspill kom på AUFs sommeleir på Utøya torsdag.

- Jonas Gahr Støre kaster stein når han selv sitter i glasshus, og jeg hører det single i glass, sier Høyre-leder Erna Solberg, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tok skattefritt utbytte selv
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har selv tatt ut skattefritt utbytte på til sammen 22,3 millioner kroner fra familiens investeringsselskap Femstø i årene med borgerlig regjering. Dette skjedde etter mange år med minimale utbytter fra selskapet.

Torsdag kom han med flerrende kritikk mot en av Norges rikeste menn Stein Erik Hagen. Dette skjedde i en tale på AUFs sommerleir på Utøya. Gahr Støre brukte Hagen som eksempel på egeninteresse fremfor fellesskapet og siktet til finansmannens støtte til Fremskrittspartiet.

- Eller skal vi flise opp det fellesskapet? Ta mindre ansvar og la de som har mest fra før få enda mer? spurte Gahr Støre retorisk i tordentalen mot finansmannen.

LES MER: Hagen blåser av Støre

- Egne intresser i fokus
Høyres Solberg raser over Gahr Støres anklager på Utøya.

- Han har gjort akkurat det samme som han beskylder Stein Erik Hagen for og satt sine egne interesser i fokus, sier hun og legger til at det er kjent at Gahr Støre selv tok ut utbytte i 2002.

- Så jeg synes det er underlig av ham å komme med et slikt angrep, sier hun.

Det skattefrie utbyttet kom bare året etter at den første Stoltenberg-regjeringen, hvor Gahr Støre selv var statssekretær, hadde kjempet for å bevare utbytteskatten på elleve prosent.

Utbytteskatten ble fjernet av det borgerlige stortingsflertallet i 2002, noe Gahr Støre selv raskt benyttet seg av i sitt private forretningsliv.

Venstresidens retorikk
Solberg kaller torsdagens angrep fra utenriksministeren for moralistisk og typisk for venstresidens retorikk.

- Selvsagt tilpasser folk seg skattesystemet, det skulle jo bare mangle. Men det er moralismen til Gahr Støre som er problemet. Det er åpenbart langt mellom liv og lære, sier Solberg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NA24 at Høyre-lederen bommer med kritikken og blander kortene.

- Jeg snakket om hva de forskjellige politiske partiene står for, og at Fremskrittspartiet retter seg mer mot egeninteressen enn Arbeiderpartiet. Jeg snakket ikke om Stein Erik Hagens økonomiske disposisjoner, men kommenterte begrunnelsen for hans politiske valg, for å illustrere den politiske forskjellen, sier Gahr Støre til NA24.

- Men er det ikke moralistisk av deg å komme med et slikt utspill, når du selv har tatt ut store utbytter skattefritt?

- Nei, jeg synes ikke det. Min privatøkonomi er vel kjent, den ligger ute på nettet. Utbyttet ble gjort i en periode hvor jeg var ute av politikken, sier Gahr Støre.

Feil parti
Støre sier til NA24 at hvis det var slik at han var imot skatt, befinner han seg i feil parti.

- Jeg velger nettopp å være i Arbeiderpartiet fordi jeg blant annet er for skatt. Forlengelsen av Solbergs resonnement tilsier altså at jeg ikke burde støtte Arbeiderpartiet fordi det ikke tjener mine økonomiske interesser. Det synes jeg er en ganske søkt sammenligning, sier utenriksministeren til NA24.