- Voldtok og torturerte i krig

I dag starter rettssaken mot 42-årig kroat i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroaten Mirsad Repak (42) stiller i dag i Oslo tingrett tiltalt for krigsforbrytelser. 42-åringen har vært bosatt i Norge siden 1990-tallet, og blir den første personen i Norge som blir prøvet under den nye krigsforbryterloven. Nettavisen er til stede under rettssaken onsdag.

Straffelovens paragrafer 102 og 103 trådte i kraft 7. mars i år, og gjelder henholdsvis forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser mot en person. Dette gjør det mulig å straffefølge internasjonale krigsforbrytersaker i Norge.

260279

- Bryter med rettsprinsipper
- Det som er spesielt med denne saken er at Stortinget har bestemt at den nye krigsforbryterloven skal ha tilbakevirkende kraft. Det vil medføre at man vil bli straffet av en lov som ble iverksatt etter at handlingen ble begått. Og dette strider mot våre faste rettsprinsipper, sier advokat Heidi Backe Wiig, som forsvarer 42-åringen, til Nettavisen.

Repak er norsk statsborger og er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, frihetsberøvelse i strid med Folkeretten, overgrep mot sivile, og tortur og voldtekt under krigen i Bosnia-Hercegovina.

Første dag i rettssaken vil gå med til å gjøre rede for den nye loven.

- Det vil først være gjennomgåelse av lovanvendelse og juss og da setter vi av onsdag og torsdag til den juridiske prosedyren, sier aktor i saken, politiadvokat i Kripos Jan Eirik Thomassen, til Nettavisen.

Det er 18 fornærmede som ifølge tiltalen ble utsatt for overgrep da de med tvang ble internert i 1992. Det skjedde i forbindelse med krigen mellom kroater og serbere i Bosnia-Hercegovina.

- Kvinner ble voldtatt
De fornærmede, som er etniske serbere, skal ikke ha fått tilstrekkelig med mat, måtte sove på betonggulv og ble utsatt for vold. I tillegg ble noen kvinner voldtatt. Mirsad Repak var en av lederne som deltok i denne interneringen, ifølge tiltalen.

- Noen av de fornærmede er døde, mens andre skal stille i rettssaken, sier Thomassen til Nettavisen.

I tillegg skal flere titalls vitner fra hele verden avgi forklaring enten i Oslo tingrett eller via videooverføring fra utlandet. Det er satt av åtte uker til rettssaken.