Én av tre sendes hjem fra verneplikt

Studiene lider når Forsvaret kaller inn langt flere enn de har bruk for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(BiipMag.no): Mens Forsvaret de siste tre årene har kalt inn 34.500 ungdommer til førstegangstjeneste, så har hele 11.500 av disse blitt dimittert. Mange av dem i løpet av bare noen dager, viser tall som bladet SoldatNytt har hentet inn fra Vernepliktsverket.

Faller av studiene
Blir man kalt inn til førstegangstjenesten, så er man nødt til å gjøre et opphold i studiene eller avbryte dem. Da er det ekstra surt å bli sendt hjem fra Forsvaret etter bare noen uker i tjeneste.

Studentenes Landsforbund (StL) er skeptiske til praksisen.

LES OGSÅ: Vil tvinge jentene til Forsvaret

- Forsvaret bør være så fleksible at man lar folk som har påbegynt en utdanning få lov til å fullføre den. Men om man må avbryte utdanningen, for så å bli sendt hjem fra tjeneste etter bare noen uker eller måneder, så er jo det ekstra meningsløst, sier StL-leder Øistein Svelle til BiipMag.

- Bør få ned antallet
Også Peter Moe i Norges Offisersforbund mener tallet er altfor høyt.

LES OGSÅ: Fem av seks slipper verneplikt

- Det er uforholdsmessig mange som dimitterer. Og det er veldig trasig for dem som er innkalt å måtte avbryte studier for å gå inn i førstegangstjenesten. Det blir enda verre om de da igjen får beskjed om at det ikke lenger er behov for dem, sier Moe til BiipMag.

Han mener det må settes i verk tiltak for å få ned det høye frafallet i Forsvaret.

- Det kan hende at man skulle ha gjort grundigere helseundersøkelser ved inntaket til førstegangstjenesten for å forhindre at så mange må dimitteres, sier Moe.

Forsvaret: - Veldig uheldig
Stabssjef i Vernepliktsverket, oberstløytnant Per-Ivar Norman, forklarer at det store frafallet skyldes helsemessige årsaker. Og fordi så mange faller fra, må Forsvaret sikre at de får nok personer til å besitte de ulike stillingene. Men han innrømmer at praksisen er uheldig.

LES OGSÅ: - Betyr slutten for verneplikten

- Det er veldig uheldig at vi må kalle inn så mange at vi vet at en stor del av dem kommer til å bli dimittert. Det er selvsagt ikke bra dersom vi ødelegger ett år for ungdommene. Men vi må ta hensyn til Forsvarets behov, og da må vi kalle inn flere enn det finnes stillinger til. Vi vet jo at mange vil falle av, sier han til SoldatNytt.

Ny sesjonsordning
Til bladet opplyser Norman at det jobbes med å få på plass en ny sesjonsordning som skal bedre ungdommens første møte med Forsvaret. Den nye ordningen vil tidligst være på plass om to år.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!

Fakta

Førstegangstjenesten

 • 2004
  Totalt antall møtt fremmøtedagen: 12.626.
  Totalt frafall: 4.095
 • 2005
  Totalt antall møtt fremmøtedagen: 9.810.
  Totalt frafall: 3.410
 • 2006
  Totalt antall møtt fremmøtedagen: 12.119.
  Totalt frafall: 4.028
 • Tallene for 2007 er ikke klare før i slutten av dette året.

Kilde: Vernepliktsverket/
SoldatNytt