Gråvær på børsen

Tungvekterne dro Oslo Børs ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drevet av bredt børsfall internasjonalt ble det tungt på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag falt hovedindeksen 0,98 prosent til 411,80 poeng. Omsetning steg til 6,6 milliarder kroner fra 4,2 milliarder mandag.

Gustav presser oljeprisen
Oljeprisen fikk seg et solid løft mot slutten av dagen. Orkanen Gustav har retning mot oljeinstallasjonene i Mexicogolfen og kan komme til å true produksjonen. I forrige uke fikk markedet en påminnelse om at orkansesongen ikke kan avskrives. Da var det den tropiske stormen Fay som herjet, og medførte evakueringer fra oljeinstallasjonene. Gustav tiltar i styrke og det gjør at aktørene følger nøye med på utviklingen.

I forkant denne oppgangen var hadde en svekkelse av euroen medført en nedtur for oljeprisen. Dollaren styrket seg etter at det kom nye nedslående nyheter knyttet til utviklingen i Europas viktigste økonomi. Industritillitsindeksen IFO viser dalende tendenser og havnet også svakere enn hva markedet hadde forutsett. Tidligere har en svak dollar medført oppgang i råvaremarkedet. Tirsdag morgen var det omvendt.

Idet handelen på Oslo Børs stengte hadde orkanen Gustav rukket å presse oljeprisen opp nærmere 1,5 prosent til 116,19 dollar per fat.

Tungvekterne dro ned
StatoilHydro var store deler av dagen i solid minus, men hentet seg i takt med stigende oljepris noe inn. Likevel ble det et fall i aksjekursen på 0,24 prosent til 163 kroner. Det var også tendensen til de fleste andre tungvekterne. Bortsett fra Frontline gikk alle de mest aksjene i rødt.

Yara falt 2,45 prosent til 319 kroner etter flere dager med god utvikling. Det ble også nedgang for Seadrill og REC som falt henholdsvis 1,20 prosent til 144,50 kroner og 0,31 prosent til 163 kroner. Verst gikk det utover Sevan Marine som ble sendt ned 5,17 prosent til 55 kroner.

Tankrederiet Frontline steg for andre dag på rad og ble løftet 0,33 prosent til 303 kroner.

Vinnerne og taperne
Riggselskapet PetroMena steg 11,49 prosent til 16,60 kroner. I en børsmelding ble det opplyst at det har kommet inn et bud på selskapets rigg PetroRig I. Budet er på 650 millioner dollar, men det er ikke klart hvem det er som har lagt inn budet. I tillegg skal det ha kommet inn et bud på Petrolia Drillings aksjer i PetroMena. Budprisen ble antydet til 20 kroner per aksje. Styret i både PetroMena og Petrolia Drilling avviser budene, og dermed ser det ikke ut til å bli noen handel. Begge selskapene stammer fra sfæren til bergenseren Berge Gerdt Larsen.

De store taperne ble IT-selskapene Global IP Solutions og Tandberg Storage. Førstnevnte presenterte sine tall for andre kvartal. Det ble ingen fornøyelse for verken aksjonærene eller selskapet. Underskuddet er fortsatt betydelig selv de har klart å redusere tapet fra første kvartal. Tapet av Skype som kunde har medført sviktende inntekter og resultat. Aksjen ble sendt ned 25,36 prosent til 10,45 kroner, men volumet var heller beskjedent.

Tandberg Storage har et sterkt behov for frisk kapital. Selskapet har varslet at de skal hente inn 55 millioner kroner fra aksjonærene, men det er fortsatt ikke satt noen frist eller kursmål for denne kapitalutvidelsen. For andre dag på rad topper aksjen taperlisten med et fall på 18,57 prosent til 0,57 kroner.