FN: Amerikanerne drepte 90 sivile

FN sier de har bevis for at 90 sivile mistet livet i et amerikanskledet angrep i Afghanistan sist uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FN har funnet bevis for at 90 sivile ble drept i et amerikanskledet angrep i Afghanistan sist uke.

60 barn drept
- Etterforskning utført av UNAMA (FNs kontor i Kabul) har resultert i tilstrekkelig bevis, basert på forklaringer fra øyenvitner og andre, på at om lag 90 sivile ble drept. Blant de drepte var 60 barn, 15 kvinner og 15 menn, skriver FN-utsending Kai Eide i en uttalelse, melder AFP.

Les også: Her kan 50 barn ha mistet livet

De sivile tapene er blant de største i en enkelthendelse siden invasjonen i 2001, og det er en av de verste feilbombingene.

Det var fredag sist uke at landsbyen Azizabad i Herat-provinsen ble rammet av et bombeangrep, og UNAMA sendte sine folk til området for å etterforske etter at sivile og myndigheter i Afghanistan hevdet flere titalls sivile hadde mistet livet i angrepet.

- Lokalbefolkningen kunne bekrefte antallet døde, samt navn, alder og kjønn på ofrene, sier Eide i uttalelsen.

Benektet sivile tap
Den amerikanske koalisjonsstyrken sier de har fått bekreftet at fem sivile - to kvinner og tre barn - mistet livet i angrepet. Forrige uke, like etter angrepet, benektet amerikanerne at sivile liv hadde gått tapt, og hevdet at det var 30 opprørere som hadde mistet livet.

- Ødeleggelsene etter bombingen var tydelige, med sju-åtte hus som var fullstendig knust og store skader på flere andre, sier Eide.

Eide sier hendelsen skaper stor bekymring i FN.

- Jeg har gjentatte ganger gjort det klart at sikkerheten og velferden til sivile må komme foran alt annet i planleggingen og gjennomføringen av militære operasjoner.

Fordømmer angrepet
Afghanske myndigheter fordømte angrepet dagen etter, og president Hamid Karzai sa myndighetene i løpet av kort tid til sette i verk tiltak for å hindre at lignende episoder gjentar seg. De satte dødstallet til å være 76 sivile, hvorav 50 var barn.

Nå har de altså fått støtte av FN, som setter dødstallet enda høyere.