Ambulanse baby kvalt mot tiltalt ringsaker (Foto: TV 2)
Ambulanse baby kvalt mot tiltalt ringsaker (Foto: TV 2)

Spilte lydlogg i retten

- Slutt med deg, skriker plutselig den tiltalte moren under en samtale med AMK-sentralen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under dag to i rettssaken mot en kvinne fra Ringsaker som er tiltalt for å ha kvalt sin ene sønn slik at han døde, ble lydloggene spilt av. Aktor Arne Dymbe var spesielt interessert i å vite hvem som var tilstede i rommet.

- Det vi er spesielt ute etter, er jo at hun i begynnelsen sier det er søsteren som er til stede, og at tantebarnet også er til stede, bemerket aktor etter at lydloggen var ferdig avspilt.

- Senere hører man jo at hun sier mor.

Les også: - Kvalte barna for sympati

Kvelning
Den 26 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha kvalt sin ene sønn slik at han døde, og kvalt sin andre sønn slik han var i livsfare. Umiddelbart etter at retten ble satt tirsdag i Hedemarken tingrett, ba aktor om at tiltalte måtte revurdere sin beslutning om å ikke forklare seg for retten.

På direkte spørsmål fra rettens administrator avviste hun nok en gang tilbudet.

- Jeg ønsker å forklare meg, men jeg er ikke klar for det enda, sa hun.

Dermed gjorde hun det klart at hun ønsker å forklare seg etter at hun har hørt mer av bevisførselen.

Lang sykehistorie
Kripos gjennomgikk samtlige av de 56 anfallene og 18 sykehusinnleggelsene babyen som døde hadde. Opplysninger fra helsepersonell og samtlige kontakter med AMK-sentralen er nøye dokumentert.

I en lang rekke av tilfellene hvor tiltalte har kontaktet sykehus, fastlege eller helsestasjon og fortalt at han var syk, har helsepersonellet ikke funnet noe galt med gutten. Likevel fikk han stadig anfall mens han lå på sykehuset. Det fatale anfallet fikk han mens han var innlagt på Ullevål Universitetssykehus.

Babyen døde 4. mai 2005 som følge av dette anfallet. Ifølge påtalemyndigheten skal samtlige anfall ha kommet som et resultat av at mor har blokkert luftveiene på babyen.

Ble symptomfri
Også anfallene babyen som overlevde hadde, ble gjennomgått av Kripos. I alt hadde den lille gutten fem tilsvarende anfall som sin avdøde bror, før han ble fratatt mor og plassert i beredskapshjem vel tre måneder gammel. Gutten har ikke hatt noen anfall siden det.

Det ble også avspilt tre lydlogger fra mors kontakt med AMK-sentralen 6. august 2006.

Mor måtte forlate rettsalen da Kripos spilte av lydloggene, hvor hun ringer inn og ber om ambulanse fordi den ene sønnen har fått anfall. I bakgrunnen av samtalen hører man hele tiden kraftig barnegråt mens mor beskriver anfallet detaljert.

Førstatsadvokat Arne Dymbe  (Foto: Connie Bentzrud / TV 2/)
Førstatsadvokat Arne Dymbe (Foto: Connie Bentzrud / TV 2/)

- Blod i munnviken
I neste lydlogg beskriver hun nok en gang et tilsvarende anfall. Også på denne loggen hører man den tre måneder gamle babyen gråte i bakgrunnen, men noe svakere.

Mor overlater telefonen til en slektning som deretter fører samtalen med AMK-sentralen

- Hvilken farge er det på leppene hans, blir det spurt fra sentralen.

- Vanlig, svarer slektningen. Man hører gråten stilne i bakgrunnen. Slektningen forteller at barnet har noe blod i munnviken.

- Slutt med deg
I den siste lydloggen som blir avspilt hører man også svak barnegråt i bakgrunnen, men på spørsmål fra AMK-sentralen nekter mor for at det er sønnen som gråter.

Etter hvert hører man sterkere gråt, og da bekrefter mor at det er han som gråter. Hun beskriver at han er blå, og forteller også at han blir kjempeblek og himler med øynene.

- Slutt med deg, skriker plutselig mor. Det kommer ikke fram hvem hun skriker til, men man hører at det er andre mennesker i rommet.

- Det som er viktig her, er hvem som var tilstede, sa aktor etter at denne lydloggen var ferdig avspilt.

Når lydloggen ble spilt nok en gang hører man det som lyder som barnegråt, men mor hevder at det er dataen som står på. Så sier hun at det er et annet barn til stede. Hun sier også at søsteren foretar innblåsninger på sønnen som hun hevder ikke puster.