Nord-Korea er ikke en terrorstat lenger

USA skal fjerne Nord-Korea fra listen over terrorstater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea overleverte torsdag en oversikt over landets atomprogram til Kina, melder CNN.

- USA vil nå oppfylle sine lovnader og fjerne betegnelsen av Nord-Korea som en stat som sponser terrorisme, sa Wu Dawei, Kinas viseutenriksminister torsdag da papirene ble overrakt.

Amerikansk skepsis
President George W. Bush ønsker Nord-Koreas overlevering velkommen, men sier han fremdeles er bekymret i forhold til Nord-Koreas anrikning av uran. I en tale torsdag morgen amerikansk tid, sa han at det asiatiske landet må stenge alle kjernefysiske reaktorer og at han ikke har noen illusjoner om innholdet, melder BBC.

- Vi forblir dypt bekymret over landets brudd på menneskerettighetene, anrikningen av uran, testing av kjernefysiske våpen, våpenprogram og trusselen det utgjør mot Sør-Korea og andre naboer, sa Bush i talen.

Fjernes fra terrorliste
Bush sa også at han vil informere kongressen om at han vil fjerne Nord-Korea fra listen over terrorstater - dersom deklarasjonen er fullstendig.

Eksperter tviler på at papirene inneholder opplysninger om anrikningsprogrammet for uran eller om landets kjernekraftlager.

Sør-Koreas utenriksminister Yu Myung-hwan sier det vil være en stor skuffelse dersom informasjon om lagerbeholdningen mangler.

Sanksjoner
Papirene ble deretter overlevert USAs innenriksdepartement, som så vil ta de nødvendige skritt for å fjerne Nord-Korea fra listen over stater som støtter terrorisme. USA skal dessuten lette på en del av sanksjonene som ble innført mot Nord-Korea da atomprogrammet ble kjent.

Nord-Korea kom frem til avtalen om nedrustning i samarbeid med Kina, USA, Sør-korea, Japan og Russland. Det ellers så lukkede landet sa seg villig til å legge frem en fullstendig oversikt over landets plutoniumsbeholdning, og til å fortsette å samarbeide for å hindre fremtidig atomkraftaktivitet.

YONGBYON: Uranium-staver lagret i reaktoren, undersøkes av amerikanske eksperter i februar 2008.
YONGBYON: Uranium-staver lagret i reaktoren, undersøkes av amerikanske eksperter i februar 2008.

Til gjengjeld skal Pyongyang blant annet motta økonomisk støtte og diplomatiske insentiver for å stanse atomprogrammet.

River kjøletårnet
Fredag skal kjøletårnet i reaktoren i Yongbyon rives. Eksperter har allerede startet arbeidet med å stenge den, men sprengingen av tårnet ses som en offentlig symbol på avtalen.

De neste 45 dagene skal internasjonale atomkrafteksperter undersøke papirene fra Nord-Korea, for å se om de inneholder nøyaktige opplysninger.

Avtalen skulle egentlig ha blitt sluttført i 2007, men da mente USA at Nord-Korea ikke hadde overlevert all relevant informasjon.

Fakta

Nord-Korea
2002: Nord-Korea trekker seg fra kjernekrattavtaler med USA, etter beskyldninger om at landet har et hemmelig uranprogram.
Oktober 2006: Landet utfører sine første prøveutskytinger av kjernefysiske våpen.
Februar 2007:Inngår avtale om å stanse atomprogrammet i bytte mot internasjonale hjelp.
Juli 2007:Tillater inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA ) å komme inn i landet.
Desember 2007: Holder ikke fristen om å overlevere papirer om landets atomarbeid.
Juni 2008:Overleverer papirene til Kina.
(Kilde: BBC)

Mer innhold fra TV 2