Dårlig start i USA

Svak innledning på uken for Wall Street.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stigende oljepris og nyhet om at en ny bank har kollapset preger børsåpningen i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones Industrial blir sendt ned 0,79 prosent til 11.535,90 poeng, mens Nasdaq Composite faller 0,95 prosent til 2.391,67 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir senket 0,76 prosent til 1.282,40 poeng.

Stadig blir investorene påminnet om at finanskrisen ikke er glemt. I løpet av helgen gikk den niende banken overende i USA. Denne gangen er det Columbian Bank and Trust Co. of Topeka som har fått svi. Finanskrisen har medført at banken kollapset og at de forsikrede innskuddene blir overtatt av Citizens Bank and Trust. Igjen er det store tap i forbindelse med et elendig eiendomsmarked som blir avgjørende.

Finanssektoren er blant dem som er med på å dra ned aksjene i USA.

- Markedet kommer til å slite frem til får en klar indikasjon på at vi vet hva som er bunnen i finanskrisen, og det kan bli en stund til, kommenterer porteføljeforvalter Peter Sorrentino hos Huntington Asset Advisors til Bloomberg Television.

Fredag var sentralbanksjefer fra hele verden samlet i Jackson Hole i USA. Her fikk den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kjeft fordi han og FED ikke har gjort det som skal til for å få slutt på finanskrisen.

Et lite rally fredag var likevel ikke nok til å hindre at uken endte i minus på Wall Street.

Investorene er avventende på Wall Street. Et bratt fall i oljeprisen medførte et skikkelig aksjerally fredag, og nå er investorene avventende til om oppturen kan fortsette. Mandag har derimot oljeprisen igjen pekt oppover etter at dollaren har svekket seg mot de øvrige valutaene.

Et fall i oljeprisen kan spille positivt inn på den amerikanske økonomien. Drivstoff og fyring får stadig en større betydning for amerikanernes lommebøker. De rekordhøye energiprisene har truet husholdningenes evne til å holde forbruket oppe. Det bekymrer økonomene som peker på at husholdningens forbruk står for to tredjedel av den amerikanske økonomien.

Markedet vil følge nøye med på utviklingen i boligmarkedet. Igjen er det duket for ny boligstatistikk. Først ut er salgsutviklingen for brukte boliger. Den statistikken kommer allerede mandag ettermiddag. Senere i uken kommer en rekke andre viktige makrorapporter fra verdens største økonomi.