Børsjubel i Asia

Kraftigste oppgang på fire uker etter at oljeprisen tok et dypdykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Børsuken i Asia har blitt innledet med det kraftigste rally på fire uker.

NA24 - din næringslivsavis

Det er fallende oljepris som er utgangspunktet for aksjeoppgangen, drevet av de oljeprisutsatte bilprodusentene og flyselskapene. Bilprodusenten Honda steg i dag 4,4 prosent i Tokyo.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI falt fredag 5,4 prosent til 114,59 dollar fatet. Dette er det størst fallet siden desember 2004.

Observatører ser flere grunner til fallet, som kom etter en oppgang på 5 prosent torsdag.

For det første har dollaren styrket seg fredag, etter en tale fra sentralbanksjef Ben Bernanke. Siden olje prises i dollar, har olje og dollar en tendens til å utvikle seg i motsatt retning.

Dessuten kom to rapporter fredag, en som anslo at OPEC-produksjonen øker i august og en som pekte på forventet nedgang i bilbruken i USA. I tillegg har oljeselskapet BP åpnet opp tilførselen fra en oljeledning i Det kaspiske hav.

Siden midten av juli har oljeprisen falt fra toppnivåer over 145 dollar fatet, og kommer til tross for nervøsitet knyttet til konflikten mellom Georgia og Russland, som kniver med Saudi-Arabia om å være verdens største oljeprodusent.

- Lavere oljepris vil hjelpe Asias industri så vel som forbrukerne. Det tar også presset bort fra inflasjonen, sier Shane Oliver i AMP Capital Investor til Bloomberg News.

Finansaksjene hadde også en god dag mandag etter at det fredag igjen verserte rapporter om at Korean Development Bank er på oppkjøpsjakt, og ikke avviser tanken om å sikre seg en andel i den skadeskutte finanskjempen Lehman Brothers i New York.

Den sammenveide regionindeksen til Morgan Stanley stiger 1,5 prosent til 123,51 poeng.