Kjørte for livet gjennom raset

Steinene haglet over bilen til kjæresteparet Øyvind Nordvik (24) og Malin Torske (21).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyvind Nordvik (24) og kjæresten Malin Torske (21) havnet midt i det dramatiske steinraset i Sunndal i Møre og Romsdal søndag kveld. Med to punkterte dekk kjørte de for livet for å slippe unna steinmassene som kom rasende nedover fjellsiden.

- Vi hadde kjempeflaks, ingen tvil om det. Det er nesten uforklarlig at vi slapp uskadd unna. Det var mange hundre stein som kunne truffet oss, sier Nordvik til Nettavisen etter den skrekkelige opplevelsen.

Les også: To biler tatt av ras

En 42 år gammel mann hjemmehørende i Sunndal var ikke like heldig. Mannen ligger alvorlig skadd på sykehus. Mannen var alene i bilen da kjøretøyet ble truffet av steinraset som gikk over riksvei 70 nord for Sunndalsøra like før klokka 20.30 søndag kveld.

Han ble fraktet fra sykeshuet i Molde til St. Olavs hospital i Trondheim natt til mandag.

Sykehuset opplyser mandag formiddag at han har alvorlige bruddskader og organskader. Tilstanden er stabil, men han må opereres i løpet av dagen.

Panseret ble knust
Øyvind forteller hvordan han og kjæresten opplevde dramaet.

- Til og begynne med kom det småstein nedover fjellsida. Deretter kom det større steiner. Plutselig traff en stor stein panseret vårt som ble fullstendig knust, og så ble frontruta truffet, forteller Nordvik til Nettavisen.

24-åringen tro gassen i bånn på bilen for å komme inn i tunnelen som lå noen titalls meter foran dem.

- Det var full spiker, ja. På punkterte dekk inn i tunnelen, fortsetter han.

- Hva tenkte dere når dette skjedde?

- Vi tenkte bare at vi måtte komme oss vekk. At vi måtte komme oss inn i tunnelen, fortsetter han.

La på sprang
Øyvind anslår at det var mellom 20 og 40 meter fram til tunnelinngangen etter at den store steinen traff panseret på bilen. Da de kom inn i tunnelen smalt en stein på størrelse med hele bilen ned i veibanen og traff bakparten på kjøretøyet.

- Vi trodde bilen skulle begynne å brenne, så vi la på sprang og kom oss unna, forteller Øyvind.

Artikkelen fortsetter under bildet

Da Nettavisen snakker med 24-åringen er han naturlig nok fortsatt preget av dramaet. Men størst er kanskje lettelsen. Han har bare lovord så si om hvordan de ble tatt vare på etter ulykken skjedde.

- Ja, politiet kom raskt til stedet og vi fikk tilbud om leilighet. Vi ble tatt bra vare på, sier han.

Veien stengt i hele dag
Statens Vegvesen opplyste søndag at veien holdes stengt inntil videre, og at det ikke er aktuelt å starte med opprydning før området er nøye undersøkt.

Geologene har mandag ettermiddag inspisert området. Både løsneområdet og lia nedenfor er undersøkt og Statens vegvesen har vurdert hva som må utbedres på vegen, melder Tidens Krav.

Statens vegvesen regner med at det vil gå flere dager før riksvei 70 igjen kan åpnes for trafikk. I løpet av mandagen vil de få en rapport som vurderer faren for flere ras.

De må ta i bruk helikopter når de skal vurdere rasfaren. Bakgrunnen for dette var at det ikke var klart om det framleis er umiddelbar fare for nye ras.

Vegvesenet vurdere også og vannbombe fjellsida, for å få fjernet løsmasse som eventuelt kan sette bilister som ferdes på veien i fare.

Krisgruppe
Krisegruppa i Sunndal møttes mandag morgen for å gjennomgå situasjonen etter raset.

- Vi gjorde noen grep allerede i går kveld. Vi har hatt beredskap med brann, politi, lege, ambulanse og hjemmesykepleie. Nå jobber vi for at planen også skal fungere i dagene fremover, sier ordfører Tove-Lise Torve til NRK Møre og Romsdal.

Mandag kom det en innlånt hurtigbåt til området, som skal sørge for persontransport mellom Opdøl og Sunndalsøra, melder Adressa.

Har advart mot ras
Lokalbefolkningen har i en årrekke fryktet ras på strekningen og har flere ganger bedt om en utbedring av veien. Senest i vår ba foreldrene om at skolelevene skulle bli kjørt i to bussen for at ikke alle skulle gå tapt ved en eventuell rasulykke, skriver Tidens Krav.

Les mer og se flere bilder hos Tidens Krav (ekstern lenke)

Øyvind kjører selv strekningen daglig på vei til jobb. Det er tre tunneler på strekningen og raset gikk mellom to av disse. Han har ikke tidligere være spesielt redd for å kjøre den rasutsatte veien. Nå er han ikke i tvil om hva han mener veimyndighetene bør gjøre.

- Jeg synes de bør lage tunnel hele veien, avslutter han.


Vis større kart

Fakta

Omkjøring forbi rasstedet:
Riksvei 70 er hovedfartsåra mellom Kristiansund-området og Opdal. Inntil veien blir gjenåpnet må bilistene belage seg på alternative muligheter, opplyser politiet til Nettavisen.

Trafikanter på vei sørover kan kjøre sørsida av Sunndalsfjorden via E39 og riksvei 62.

For bilister på vei nordover mot Trøndelag, er det naturlig å kjøre om Surnadal eller Halas.

Lokalbefolkningen bosatt nord for rasstedet vil bli nødt til å kjøre store omveier for å komme til Sunndalsøra, skriver avisen Driva.no. Hydro setter opp beredskapsbåt for sine ansatte på Hydro Sunndal.

Skal du bort fra pc-en?
Følg utviklingen på wap.nettavisen.no

Mer innhold fra TV 2