N DAGENSAFGHAN 2408 SME NK (Foto: AP)
N DAGENSAFGHAN 2408 SME NK (Foto: AP)

Blodig feilbombing av USA

Opp mot 100 sivile skal ha blitt drept i en grov amerikansk feilbombing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uavhengig norskstøttet menneskerettighetskommisjon i Afghanistan bekrefter at et stort antall sivile ble drept i fredagens amerikanske flyangrep mot en landsby i Herat-provinsen, melder nyhetsbyrået AP.

Statssekretær Espen Barth Eide vil kommentere saken på TV 2 Nyhetene i søndag kveld.

tv2nyhetene.no følger saken.

USA prøvde å benekte sivile drap
Talsmenn for de amerikanske styrkene nektet først at sivile liv hadde gått tapt. Både talsmenn for USA-styrkene og det afghanske forsvarsdepartementet hevdet 30 talibankrigere hadde blitt drept under angrepet på landbyen Azizabad.

Senere opplyste de at to kvinner og tre barn kan ha vært blant de drepte.

Uavhengige menneskerettighetsgrupper har hele tiden hevdet at antall sivile drepte var stort. Det afghanske innenriksdepartementet opplyste fredag at 76 sivile ble drept, blant dem 50 barn.

Parlamentsmedlem Mawlawi Gul Ahmed forteller ifølge den britiske avisen The Guardian at han hadde snakket med landsbybeboere som hadde begravd 92 mennesker, blant dem kvinner og barn.

- Afghanske styrker bak bombingen
Løytnant og talsmann for de amerikanske styrkene ved Bagram-basen i Afghanistan Natahn Perry, sier til TV 2 at dette var en operasjon ledet av de afghanske styrkene og støttet av koalisjonsstyrker.

Patruljene ble utsatt for et bakholdsangrep fra opprørere, og styrkene fulgte denne gruppen til et kjent Taliban-tilholdssted.

- Vi drepte det vi trodde var 30 Taliban-opprørere, sier Perry.

Oppdateringer jeg har fått nå er at fem av de 30 var familiemedlemmer og dermed er klassifisert som ikke-soldater, sier Perry til TV 2.

Perry sier videre at han ikke kan kommentere rapportene fra menneskerettighetsgrupper da dette er andres funn. Men han påpeker at USA tar dette alvorlig og at saken skal bli grundig etterforsket.

Hus i ruiner
Samtidig som USA benektet feilbombingen nådde de første bildene fra landsbyen internasjonal presse. Den viser en rekke bygningen som er lagt i grus og ruiner som er gjennomhullet av granater og prosjektiler.

Befolkningen i landsbyen Azizabad er ikke i tvil om feilbombingen. Lørdag samlet flere hundre mennesker i området seg til sinte protestaksjoner mot de utenlandske styrkene.

Afghanistan, Azizabad (Foto: AP Photo/Fraidoon Pooyaa/SCANPIX)
Afghanistan, Azizabad (Foto: AP Photo/Fraidoon Pooyaa/SCANPIX)
Da afghanske soldater lørdag forsøkte å dele ut mat i landsbyen ble de møtt med steiner. Ifølge nyhetsbyrået AP skal soldatene ha skutt mot menneskemengden og såret flere.

Ghulam Azrat, rektor ved skolen i landsbyen, sier til Nyhetsbyrået AP at han var med å samle inn 60 lik morgenene etter bombingen.

- De fleste er kvinner og barn, forteller Azrat.

afghanistanscan (Foto: REZA SHIRMOHAMMADI/Scanpix, © sm/nb)
afghanistanscan (Foto: REZA SHIRMOHAMMADI/Scanpix, © sm/nb)

Les også: - 76 sivile drept