Hugh McCutcheon  (Foto: ALEXANDER JOE/AFP)
Hugh McCutcheon (Foto: ALEXANDER JOE/AFP)

Vendte tragedie til triumf

På åpningsdagen ble trenerens svigerfar drept i Beijing. Likevel vant USAs herrer OL i volleyball.

Volleyballstorheten - som ikke en gang fikk pallplassering i Aten for fire år siden - måtte klare seg uten treneren Hugh McCutcheon fra New Zealand i innledningen av mesterskapet. For på OLs første dag ble faren til McCutcheons kone - Todd Bachman - knivstukket og drept like ved det såkalte Trommetårnet, en av Beijings største turistattraksjoner. Svigermoren Barbara ble alvorlig skadet. Drapsmannen tok sitt eget liv ved å hoppe 40 meter ned fra et av tårnene like etter.

McCutcheon ble flydd hjem i ambulansefly og returnerte først etter USAs tre første kamper

Den grusomme innledningen til tross, i natt vant laget hans volleyballfinalen for menn etter å ha slått topseedete Brasil 3-1 (20-25, 25-22, 25-21 og 25-23)

- Med tanke på den tragedien som inntraff i begynnelsen av lekene, er jeg veldig glade for at han er her sammen med oss for å oppleve dette. For han er en viktig - for ikke å si den viktigste - delen av laget vårt, sier liberoen Richard Lambourne til AP etter finalen.

Samtlige spillerne stilte med initialene til knivofrene på skoene sine for å hedre treneren og hans svigerfamilie.

- Jeg er sikker på at han er overveldet av alt. Ikke bare av det som skjedde på banen Dette er noe han har lagt sitt hjerte og sin sjel i gjennom fire år, sier Lambourne.

Etter nattens triumf tar USA plass ved siden av Sovjetunionen på listen over nasjoner med OL-gull i volleyball. Begge har tre gull.