Her kan 50 barn ha blitt bombet

Lokalbefolkningen raser etter det som kan være den blodigste feilbombingen i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye opplysninger viser at opp mot 100 mennesker kan ha blitt drept i det som i tilfelle er den groveste feilbombingen til de amerikanskledede styrkene i Afghanistan.

Lokalbefolkningen synes ikke å være i tvil om at koalisjonsstyrkene har gjort en grov tabbe. Lørdag samlet flere hundre mennesker i området seg til sinte protestaksjoner mot de utenlandske styrkene.

Soldater møtt med steiner
Da afghanske soldater lørdag forsøkte å dele ut mat i landsbyen, ble de møtt med steiner. Soldatene skal ha avfyrt flere skudd mot menneskemengden og såret flere.

President Hamid Karzai fordømte lørdag angrepet. Karzai sa myndighetene i løpet av kort tid til sette i verk tiltak for å hindre at lignende episoder gjentar seg, uten å utdype dette nærmere.

Talsmenn for de amerikanske styrkene, afghanske myndigheter og en uavhengig menneskerettsgruppe krangler nå om hva som egentlig skjedde da amerikanske bombefly slapp sin dødelige last over landsbyen Azizabad i Herat-provinsen sørvest i landet.

Bilder viser utbombede hus
Samtidig nådde de første bildene fra landsbyen internasjonal presse. Den viser en rekke bygningen som er lagt i grus og ruiner som er gjennomhullet av granater og prosjektiler.

Amerikanerne nektet først for at noen sivile liv var gått tapt. Både talsmenn for USA-styrkene og det afghanske forsvarsdepartementet hevdet 30 talibankrigere hadde blitt drept. Senere opplyste de at to kvinner og tre barn kan ha vært blant de drepte.

Amerikanerne sier de nå vil granske det som har skjedd.

Motstridende tall
Det afghanske inneriksdepartementet opplyste fredag at 76 mennesker sivile ble drept, blant dem 50 barn.

Parlementsmedlem Mawlawi Gul Ahmed forteller ifølge den britiske avisen The Guardian at han hadde snakket med landsbyboere som hadde begravd 92 mennesker, blant dem kvinner og barn.

Ahmad Nader Nadery som leder Afghanistans uavhengige menneskerettskommisjon, forteller til AP at en av deres utsendinger har kommet fram til at 88 mennesker ble drept, blant dem 20 kvinner.

Det ble ikke opplyst hvor mange av disse som skal ha vært sivile, men minst 15 bygninger skal ha blitt lagt i grus.

Ghulam Azrat som er rektor ved en skole i landsbyen sier til AP at han var med å samle inn 60 lik morgenen etter bombingen: - De fleste av disse var kvinner og barn, forteller han.

Afghanske myndigheter har tidligere overdrevet sivile tapstall, enten for å få mer penger fra USA-styrkene, eller etter press fra Taliban.