Klare til kamp

Presidentkandidat Barack Obama gikk for erfaring og tyngde i valget av sin kandidat til visepresidentvervet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama opptrådte lørdag for første gang offentlig sammen med sin nyannonserte kandidat til vervet som visepresident, Joe Biden.

Få oversikt: Alt om USA-valget

Valget av den svært erfarne senatoren fra Delaware gir Obama ny tyngde når det kommer til utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk. Samtidig henger det dårlig sammen med Obamas uttalte målsetting om en dyptgående forandring i Washington.

De to tidligere demokratiske rivalene hyllet hverandre under den offisielle annonseringen i Obamas hjemstat Illinois lørdag kveld. Seansen skjedde på samme sted hvor Barack Obama offentliggjorde sitt presidentkandidatur for 19 måneder siden.

Obama trakk fram hvordan 65-årige Biden gjennom sin politiske karriere har holdt sammen familien, hans bakgrunn fra arbeiderklassen og hans utenrikspolitiske erfaring.

I tannlegestolen
Valget av visepresidentkandidat ender en seks uker lang intens jakt i Obama-leiren på den rette personen. Biden som har 35 års erfaring fra senatet har hele tiden vært blant de heteste kandidatene.

Da Biden fikk den endelige beskjeden fra Obama på torsdag, satt han i tannlegestolen for å få rotfylt en tann. En venn av Biden forteller til Associated Press at selv om 65-åringen var svært oppsatt på å få jobben, ville han ikke tro at han for alvor var kandidat. Skuffelsen over det miserable resultatet for sitt eget presidentkandidatur skal ha vært tung å svelge for Biden.

Obama og McCain: Slik vil de styre USA
Les også: McCain leder over Obama

Blir tøffere
Analytikere peker på at Obama gikk for det trygge og at han indirekte innrømmer svakheter i utenrikspolitikken. Samtidig signaliserer valget av Biden at valgkampen går inn i en tøffere tone.

Artikkelen fortsetter under bildet

I STØTET: Barack Obama er havnet på deffensiven etter at ferske meningsmålinger, viser at John McCain er gått opp i ledelsen i oppslutning blant de amerikanske velgerne.
I STØTET: Barack Obama er havnet på deffensiven etter at ferske meningsmålinger, viser at John McCain er gått opp i ledelsen i oppslutning blant de amerikanske velgerne.

- Obama innså mangelen når det gjelder sikkerhetsspørsmål, og han innså at han måtte bli tøffere med McCain. Han valgte den som raskest kan hjelpe ham med begge disse tingene, sier den demokratiske rådgiveren, Doug Schoen, til Reuters.

Også nettavisen Politico.com peker på at Obama med Biden-valget, vil riste av seg ryktet om at ikke er tøff nok - samtidig som kritikere vil hevde at valget viser tegn til usikkerhet når det kommer til sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Rett i angrep
Delaware-senatoren er en bråkmaker som ikke gir seg uten kamp. Biden gikk også direkte til angrep på republikanernes John McCain under lørdagens seanse, og beskyldte ham for å være i uttakt med amerikanere flest.

- Han får finne ut hvilket av de sju kjøkkenbordene han skal sitte ved når han vurderer sin egen økonomiske framtid, sa Biden, med henvisning til uttalelsen fra McCain, hvor republikaneren ikke klarte å svare på hvor mange hus familien eide.

McCain-video
McCain-leiren var på sin side raskt ute med svare på utfallene fra de to demokratiske kamphanene. Bare få timer etter det ble kjent at Biden var Obamas valg som visepresidentkandidat, lå en videoreklame klar fra den kanten. Der blir amerikanske velgere minnet om hvordan Biden ordla seg da han selv var med å racet om presidentvervet for bare få måneder siden.

I et intervju med ABC sa Biden at han ikke mente Obama var rede til å lede og derfor var et feil valg for det demokratiske partiet.

Som analytikerne hos Politico.com påpeker - valget av Biden som visepresidentkandidat, viser også at Obama ikke er typen til å bære nag.