luftgitar2 (Foto: Reuters)
luftgitar2 (Foto: Reuters)

Verdens beste luftgitarist!

Eliten av verdens luftgitarister har vært samlet for å avgjøre hvem som er verdens beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Craig Hot Lixx Hulahan Billmeier fra USA vant årets VM i luftgitarspilling som gikk av stabelen fredag kveld i Oulu i Finland.

20 luftgitarister fra alle verdenshjørner møttes fredag for å vise hvor godt de mestret å spille på en usynlig gitar, melder Reuters.

Økende oppslutning
Konkurransen har pågått i over 30 år, og trekker til seg deltakere fra land som Australia, USA, New Zealand, Japan, Sør-Afrika og flere europeiske land. USA stakk i år av med den gjeve tittelen.

Luftgitar ble populært på 1970-tallet når elektriske gitarsoloer fikk sitt gjennombrudd, og gutter over hele verden sto og svingte seg foran speilet og mimet etter sine idoler.

Det var først i 1996 at luftgitar-stuntene kom ut av soverommene og opp på scenen. I 1996 ble det første mesterskapet i luftgitar holdt i Oulu. Snart ble det holdt nasjonale konkurranser i mange land. Nå er det et eget internasjonalt nettverk av luftgitar-spillere.

Musikalsk talent ikke nødvendig
I VM må vinneren av nasjonale konkurranser utføre en egen utvalgt sang i ett minutt. I andre runde av finalen må utøverne improvisere en sang valgt av juryen.

Ifølge juryen er musikalsk talent ikke nødvendig. Det er heller ikke nødvendig å kunne spille en ekte gitar.

Vinneren er kåret for hans eller hennes dyktighet til å bevege seg på scenen og spille luftgitar så realistisk som mulig.


luftgitar1 (Foto: Reuters)
luftgitar1 (Foto: Reuters)