minnebrikken (Foto: BBC)
minnebrikken (Foto: BBC)

Strafferegister på avveie

Britiske myndigheter har mistet en USB-brikke som inneholder konfidensielle opplysninger om titusenvis av kriminelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene blir beskyldt for grov forsømmelse i tjenesten etter at personlige opplysninger og konfidensiell informasjon om ti tusenvis av kriminelle i England og Wales er kommet på avveie.

Kopierte opplysningene
De krypterte filene ble kopiert over på en USB-brikke hos et privat firma som arbeider for innenriksdepartementet, og siden forsvant den.

- Vi har grusomme forventninger om kriminelle som vil kreve kompensasjon fra myndighetene for brudd på taushetsplikten, sier en parlamentsmedlem David Ruffley til BBC.

- Jeg er like sjokkert som alle andre over denne inkompetansen. De har gitt bort rettigheten til å oppbevare noe som helst av våre data, fordi de har bevist at de ikke klarer det, sier leder for de liberale demokratene Nick Clegg.

Kontraktører brøt avtalen
Innenriksminister Jacqui Smith sier at dataene ble oppbevart trygt, men at et kontraktselskap ulovlig har lastet opplysningene over på USB-brikken.

- Vel, jeg er svært skuffet over at filene ble lastet over på en USB-brikke som siden ble mistet. Jeg har satt i gang etterforskning for å finne igjen informasjonen, eller i hvert fall få klarhet i hva som har skjedd her, sier innenriksminister Jacqui Smith.

Se de politiske reaksjonene i videovinduet øverst. (Intervjuene er utekstet).