barack_680 (Foto: SCANPIX, © ed/dec)
barack_680 (Foto: SCANPIX, © ed/dec)

Hemmelighetsfulle Obama

Barack Obama utsetter offentliggjøringen visepresidentkandidaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama har allerede valgt sin visepresidentkandidat. Men han vil foreløpig ikke si hvem det er. Ifølge BBC er det ventet at han vil offentliggjøre sin makker i løpet av fredag.

- Jeg har bestemt meg. Det er alt dere får vite, sa Obama til journalister i Virginia torsdag.

Tekstmelding
Etter planen skal Obama og den foreløpig ukjente visepresidentkandidaten gjøre sin første offentlige opptreden lørdag.

I et intervju med USA Today uttalte Obama at han har valgt en person som er uavhengig og som vil utfordre ham i Det hvite hus. I tillegg sa han at han hadde valgt en person som kan hjelpe ham å bygge opp igjen den skakkjørte amerikanske økonomien og som også var klar til å steppe inn som presidentvikar om det skulle bli nødvendig.

Det ventes at offentliggjøringen vil komme i løpet av fredag gjennom tekstmelding og e-post som sendes til senatorer, støttespillere og journalister. Over to millioner mennesker står på listen over dem som kommer til å motta meldingen.

Politisk spill
Å utsette offentliggjøringen av visepresidentkandidaten kan være et politisk spill fra Obamas side. Ved å utsette det skaper han blest om valget av visepresidentkandidat. På den måten øker han oppmerksomheten rundt sin egen valgkamp.

- Jeg vil ha en visepresident som utfordrer meg og mine meninger, og som ikke er en ja-person når det kommer til viktige politiske beslutninger, sa Obama i programmet «The Early Show» på CBS.

Tradisjonell eller dristig?
De fleste politiske kommentatorer tror Obama vil gå i en tradisjonell retning og velge en guvernør, for eksempel Tim Kane fra Virginia, eller en politisk veteran som senator Joe Biden.

Men enkelte demokrater håper han vil være litt mer dristig og velge Hillary Clinton eller Al Gore.

Den demokratiske leiren venter nå i spenning på avgjørelsen som kan bli offentliggjort når som helst.

Historien viser at valget av visepresidentkandidat har lite å si for utfallet av presidentvalget. Likevel kan valget av visepresidentkandidat fortelle litt mer om hvilken politisk retning en presidentkandidat vil gå og hvilke egenskaper de ser etter hos en politisk samarbeidspartner.

Obamas republikanske motstander, John McCain, har heller ikke valgt sin visepresidentkandidat enda.