Nervøst i New York

Investorene er blitt defensive i forbindelse med all uroen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dollarfall, oppgang i råvarepriser og finansfrykt skremmer investorene torsdag. Det gir nedtur på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones Industrial blir sendt ned 0,77 prosent til 11.329,09 poeng. Nasdaq-indeksen er ned 0,82 prosent til 2.369,42 poeng, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen faller 0,67 prosent til 1.266,05 poeng.

- Snakket om nasjonaliseringen av Freddie og Fannie har hjulpet til å brede spread innen boliglån og illikviditet, som sammen med fornyet nedgang i dollaren og en parallelle rekyl i råvarer støtter en defensiv tone i aksjer, sier økonom Lena Komileva i Tullett Prebon til Marketwatch.

Ifølge nyhetsbyrået AP har analytiker Prashant Bhatia senket sine resultatestimater for investeringsbankene Lehman Brothers, Goldman Sachs og Morgan Stanley. Blant annet spår han at Lehman Brothers vil bli nødt til å skrive ned sine porteføljer med 2,9 milliarder dollar i tredje kvartal, mens de to andre må ta nedskrivninger på henholdsvis 1,8 og 1,7 milliarder dollar.

Den siste perioden har en rekke analytikerne nedgradert banker og meglerhus. Dette skjer etter at kredittkrisen og finansuroen stadig vender tilbake. Frykten er at finanssektoren vil bli langvarig lidende. Fortsatt får den anstrenge situasjonen i Fannie Mae og Freddie Mac mye oppmerksomhet, men en avklaring lar vente på seg. Bekymringen er at investorene blir lidende hvis myndighetene må iverksette sin redningsplan.

Stadige spekulasjoner rundt Lehman Brothers svirrer også. Ved siden av rykter om nye nedskrivninger og tap i milliardklassen så har et mulig salg av eiendeler også skapt fornyet uro. Det samme gjør skriverier om et mislykket forsøk på å hente inn fersk kapital.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 13.000 til 432.000 i uken som ble avsluttet 16. august. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Analytikerne ventet at det ville møte opp 448.000 nye førstegangssøkere i forrige uke, ifølge Bloomberg News. Reviderte tall viser at uken i forveien var det 445.000 førstegangssøkere til ledighetstrygd mot 450.000 som opprinnelig ble meldt. Samtidig falt den videreførte ledigheten med 17.000 til 3.362.000 i uken som ble avsluttet.

Ved råvarebørsen i New York har frontkontraktene på den amerikanske lettoljen steget til 119,20 dollar per fat. Det er en oppgang på 3,15 prosent. Konflikten mellom Russland og Georgia skaper bekymring for at forsyningssituasjonen kan bli svært negativt påvirket. Den geopolitiske uroen blir ikke bedre av at USA og Polen er enige om å utplassere et rakettforsvarssystem i det østeuropeiske landet.