Fly anim Spanair Madrid
Fly anim Spanair Madrid

Visste om motortrøbbel

Ulykkesflyet måtte avlyse to avganger bare dager før ulykken fordi det var problemer med den venstre motoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var problemer med den venstre motoren som fikk pilot Antonio Moon på Spanair JK 5002 til å utsette avgangen til Gran Canaria i går ettermiddag. I stedet returnerte flyet tilbake til terminalen hvor motoren ble undersøkt i nesten to timer.

Se animasjon av flyulykken i videovinduet øverst.

Vurderte å skifte fly
Ifølge den spanske avisen El Pais skal flyet ha takset ut på rullebanen for å ta av etter rutetabell da det skal ha oppstått et problem som fikk det til å snu. De 172 om bord i flyet fikk beskjed fra flyets cockpit om at en lampe indikerte et problem i motoren og at man vurderte å skifte flyet ut med et annet.

Nær to timer senere fikk flyet igjen starttillatelse og denne gang forsøkte pilot Antonio Moon å ta av med MD-82 flyet med katastrofale følger.

Spanair MD-82 ulykkesfly (Foto: AFP)
Spanair MD-82 ulykkesfly (Foto: AFP)

To avlysninger like før
Flyets venstre motor kom i brann idet flyet tok av fra rullebanen og en eksplosjonsartet brann bredte seg fort til venstre vinge. Flyet skjente så rett ut til høyre og stupte mot bakken der det umiddelbart skal ha blitt delt i to før det stoppet i krattskogen en kilometer fra rullebanen. 153 mennesker omkom.

- I dagene før ulykken hadde Spanair-flyet vært tvunget til å avlyse to avganger på grunn av problemer med den venstre motoren, sier flygeleder Javier Fernández García fra Madrids Barajas-lufthavn til den spanske avisen El Mundo.

Spanair forsvarer avgjørelsen
På en pressekonferanse torsdag forsvarte Spanair avgjørelsen om å bruke flyet selv om man fant indikasjoner på feil like før avgang.

- Feilen som fikk flyet til å returnere til terminalen oppsto i et varmesystem i luftinntaket. Feilen ble ettersett av Spanairs egne mekanikere som identifiserte problemet og slo systemet av, sa Javier Mendoza, teknisk direktør i Spanair.

- Det er helt etter forskriftene å behandle et slikt problem på den måten, la han til.

Les mer fra pressekonferansen her: - Rettet opp feilen

Et minutts stillhet (Foto: AFP)
Et minutts stillhet (Foto: AFP)