sitroner
sitroner

- Drepte uskyldige

Filmen «Flammen & Citronen» handler om to danske krigshelter, men i ettertid har det kommet fram at flere av dem som ble drept under krigen ikke var på tyskernes side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter ni års research ville regissør og manusforfatter Ole Christian Madsen forsøke å lage et nyansert bilde av den danske frihetskampen. Filmen «Flammen & Citronen» er historien om to av de mest aktive skikkelsene i Danmarks motstandsbevegelse under den andre verdenskrig - Bent Faurschou-Hviid og Citroënen Jørgen Haagen Schmidt.

Se klipp fra filmen i vindu øverst!

- Erindringen er svarthvit. Men virkeligheten er fylt med farger og nyanser. Jeg ønsket å fortelle om flere lag i motstandskampen, en form for av-romantisering, sier Madsen til TV 2.

Skapte debatt
Filmen er så langt sett av 700.000 dansker, og skapte debatt da den kom.

- Alle har et eget bilde av hvordan det skjedde. Men nå har vi jobbet med historien i ni år og dette er vårt bilde, essensen av det som skjedde, forteller regissøren.

Flammen og Citronen har stiftet motstandsgruppen Holger Danske. De får ordrene sine fra politisjef Axel Winther. Når Flammen beordres til å henrette sin kjæreste, den vakre og gåtefulle Ketty, samtidig som dusøren på hans eget hode stiger, føler han at han ikke lenger kan stole på noen - verken Ketty eller Citroënen.

- Brukte sin posisjon
Flere hundre dansker ble regelrett henrettet under krigen blant annet av Flammen og Citronen, anklaget for angiveri. Men langt fra alle var det.

- Det har aldri blitt etterforsket. Det har aldri blitt undersøkt hvor mange av likvideringer som var riktige. I motstandsbevegelsen var det noen få som nok brukte sin posisjon. Det var en historie vi aldri fortalte om, sier Madsen.

Filmen er den dyreste filmproduksjonen i Danmark noensinne. Tidligere denne uka ble filmen vist under den norske filmfestivalen i Haugesund.