Siv Jensen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Siv Jensen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Frp gjør et nytt byks

Fremskrittspartiet gjør nok et byks og får en oppslutning på over 32 prosent i en fersk meningsmåling. Arbeiderpartiet ligger under katastrofevalget i 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er selvfølgelig gledelig at Frp er i vinden og gjør det bra. Men for meg blir dette en skrekkblandet fryd, siden det er 13 måneder igjen til valget, sier Frp-formann Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiet går fram 2,4 prosentpoeng og får 32,8 prosent på målingen som Opinion har utført for ANB. På den annen side fortsetter Arbeiderpartiets tilbakegang. Ap må notere rekordsvake 23,1 prosent. Det er en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng i forhold til junimålingen og nesten like mye bak det historisk dårlige resultatet i 2001. Da fikk Ap bare 24,3 prosent oppslutning.

Populært lag
Siv Jensen er forberedt på knallhard jobbing helt fram til valgdagen.

- Jeg forventer at de andre partiene kommer med masse valgflesk, men tror velgerne vil avsløre den bløffen. Det hjelper ikke å demonisere Frp. Det begynner nemlig å bli populært å være en del av laget som skal fornye Norge. Derfor tror jeg vi vil gjøre det bra, sier Jensen.

Hun gleder seg over at Frp er klart større enn de andre borgerlige partiene til sammen.

- Vi har invitert de andre borgerlige partiene til samarbeid, men er også rede til å ta ansvar alene. Høyre må nå skaffe seg en strategi. Så lenge det ikke skjer, så trekker vi lasset alene, sier Jensen.

Dobbelt så stort
Fremskrittspartiet har per i dag dobbelt så stor oppslutning som Høyre på målingen. Disse to partiene ville bare vært ett mandat unna å få flertall sammen på Stortinget hvis det hadde vært valg nå. Venstre eller KrF kan altså havne på vippen, mens målingen gir de rødgrønne en tilbakegang på 25 mandater siden valget for tre år siden.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot mener målingen inneholder gode nyheter for Siv Jensen.

- Frp har god valgvind i ryggen. Muligheten for Ap og Høyre til å mobilisere er langt tyngre, sier Aarebrot. Han konstaterer at siden valget i 2005 har Frp tatt velgere fra både Høyre og Arbeiderpartiet.

Skummelt for Ap
- Det ser skummelt ut for Ap, for partiet mister flere til Frp enn det partiet har av sympatisører på gjerdet. Ap har en liten stemmereserve, sier professoren og spår en tung valgkamp for Arbeiderpartiet.

På den annen side har Frp kapret hver femte tidligere Høyre-velger.

- Høyre har fått en rolle som mellomparti der store deler av velgermassen skiftes ut. Det er en vanskelig situasjon å være i, sier professoren.

Målingen viser at Frp er godt mobilisert, mens lojaliteten i Ap er lav. 90 prosent av dem som stemte Frp i 2005 sier de nå vil stemme på partiet, mens bare 60 prosent av de gamle Ap-velgerne holder fast ved Arbeiderpartiet.

- Velgerne som vil ha et regjeringsskifte opplever i stigende grad at de må stemme Frp for å få et slikt skifte. Samtidig er det først og fremst de rødgrønne som har mistet stemmer til Frp, sier Aarebrot.

- Målingen viser at både Ap og Høyre er nødt til å gjøre Frp til motstander i valgkampen, og det blir spesielt vanskelig for Høyre, sier Aarebrot.

Tallenes tale
Opinions meningsmåling er basert på Norstats webpanel hvor 1.000 personer er spurt i perioden 11. til 18. august. Hvis det var stortingsvalg i morgen ville stemmene fordelt seg slik (endring fra juni i parentes):

Ap - 23,1 prosent (tilbake 1,3)

SV - 6,2 prosent (som sist)

Sp - 5,2 prosent (som sist)

Frp - 32,8 prosent (fram 2,4)

Høyre - 16,1 prosent (tilbake 0,7)

KrF - 6,4 prosent (tilbake 0,2)

Venstre - 6,3 prosent (tilbake 1,4)

Rødt - 2,4 prosent (fram 0,1)

Kystp. - 0,6 prosent (fram 0,4)

Andre - 0,9 posent (fram 0,6)