Dropper norsk rakettskjoldveto

Norge vil likevel ikke sette foten ned for Natos rakettskjold i Europa.

Regjeringen vil fortsatt uttrykke skepsis, men kommer ikke til å bruke veto eller en såkalt fotnote mot Natos planer om et rakettskjold i Europa. Det opplyser sentrale regjeringskilder i Ap ifølge Dagsavisen.

Enslig svale i Vilnius
Det er sterk motstand i SV og deler av Ap mot rakettskjoldet, og på Nato-møtet i Vilnius i februar var Norge alene om å uttrykke skepsis til planene og varsle et mulig veto.

- Nato er i en prosess
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) signaliserer overfor VG i dag at Norge ikke vil stikke kjepper i hjulene for planene.

- Det er ingen grunn til å snakke om noe norsk veto nå. Det er viktig å understreke at Nato er i en prosess, sier utenriksministeren til avisa.

Ifølge VG understreker Støre at Nato må tale med én stemme overfor Russland om dette og andre sikkerhetspolitilske spørsmål.

Videre sier han Norge ikke må stille seg slik at vi ikke blir hørt i andre viktige Nato-saker som angår oss.

SV håper flerle vil snu
På Nato-møtet i Vilnius i begynnelsen av februar uttrykte forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) skepsis mot det planlagte rakettskjoldet og varslet politisk debatt i Norge om det blir aktuelt å nedlegge veto mot planene.

Det førte blant annet til at USAs ambassadør i Norge uttrykte bekymring for norsk alenegang.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen har uttalt at han håper Norge får med seg flere land i sin motstand mot rakettskjoldet, mens opposisjonen på Stortinget har kritisert regjeringen og uttrykt frykt for at Ap bøyer av for SVs Nato-motstand.

Fra russisk side har man gitt klart uttrykk for at planene om utplassering av et rakettskjold i Europa er dårlig nytt.