- Minst 140 mennesker omkommet

Et fly fra SAS-eide Spanair på vei til Gran Canaria har kjørt av rullebanen i Madrid. Over 140 personer kan være omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykken skjedde klokken 14.45 onsdag ettermiddag. Tallene på antall døde og sårede har vært høyst usikre. I kveld melder den spanske avisa elpais skal det være over 100 personer være bekreftet omkommet av innenriksdepartementet. Avisa El Mundo melder derimot et mer enn 150 mennesker er døde, og at 27 personer er kritisk skadd.

SAS-eid
Spanair er eid av SAS Group AB. Selskapet sendte onsdag ut en børsmelding om ulykken.

Konsernsjef Mads Jansson reiste selv nedover til Madrid sammen med kriseteamet fra SAS for å bistå i arbeidet.

- Vi vet det er en stor ulykke med mange sårede og døde. Flere kriseteam vil reise nedover. Vi reiser for å støtte de berørte. Det er mange spørsmål dere vil ha svar på. Det vil vi også, men vi trenger først fakta, sa Jansson på en kort pressekonferanse i København onsdag kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLERE DØDE: Over
  hundre personer kan ha mistet livet i flyulykken, men tallene på antall
  døde er høyst usikre. Her behandler ambulansepersonell en av passasjerene.
FLERE DØDE: Over hundre personer kan ha mistet livet i flyulykken, men tallene på antall døde er høyst usikre. Her behandler ambulansepersonell en av passasjerene.

173 personer om bord
Spanair melder onsdag kveld at det var 164 passasjerer og ni besetningsmedlemmer om bord i flight 5022 AJK som skulle ta av fra Barajas flyplassen i Madrid på vei til Gran Canaria. Flygingen var en coatcherflight med tyske Lufthansa (flight nummer LH 2554). Ifølge Reuters var det sju Lufthansa-passasjerer om bord. Fire av disse var tyskere.

Øyenvitner sier til spanske Telemadrid at flyets venstre motor begynte å brenne da det var i ferd med å ta av fra bakken. På det tidspunktet var det for sent å stoppe flyet. Like etter krasjet det på enden av rullebanen.

Tekniske problemer
Planlagt avgang var opprinnelig 13.00, og flyet forlot gaten klokken 13.05. Men det oppsto tekniske problemer, og flyet måtte returnere uten å ha vært i lufta. Estimert avgang ble deretter satt til 14.25. Selve ulykken skal ha skjedd 14.45.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIDSOVERSIKT:
  Planlagt avgang var opprinnelig 13.00, og flyet forlot gaten klokken
  13.05. Men det oppsto tekniske problemer, og flyet måtte returnere uten
  å ha vært i lufta.
TIDSOVERSIKT: Planlagt avgang var opprinnelig 13.00, og flyet forlot gaten klokken 13.05. Men det oppsto tekniske problemer, og flyet måtte returnere uten å ha vært i lufta.

Flyet av typen MD-82 ble delt i to og begynte å brenne. Brennende drivstoff skal også hadde også blitt spredt i et større område rundt flyet. Flere hundre redningsarbeidere jobbet onsdag ved flyplassen.

Les også: - Fullt av brente lik

Ifølge flynettstedet

Fakta

Er du på stedet eller kjenner noen som er der? Tips oss:

SMS eller MMS med kodeord tips til 1930.

Telefon: 21 00 60 10

Mail til vaktsjef@nettavisen.no