Erik Solheim i Nepal (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)
Erik Solheim i Nepal (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)

Her var det tørke i 330 dager

Så kom miljø- og utviklingsminister Solheim på besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landsbyen Dhaubadi, bare noen kilometer unna grensen til India, er sterkt preget av vanskelige værforhold. Etter årevis med flom, sliter innbyggerne denne sommeren med tørke.

Når miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kommer til landsbyen er lokalbefolkningen opptatt av å forklare hvilke utfordringer de møter som følge av de vanskelige værforholdene.

Men aller først skal besøket feires. De eldste i landsbyen fikk oppdraget å dele ut de første, av mange, blomsterkranser til den celebre gjesten.

Brødkurven er tom
- Vakkert og vennlig, sier miljø- og utviklingsministeren til tv2nyhetene.no om velkomsten i den lille landsbyen. Han er på sitt første besøk i området som kalles Nepals brødkurv, og Solheim sier at han synes det er viktig å komme ut og se hvordan personer rammes i det daglige av menneskeskapte naturødeleggelser.

Det vanligvis fruktbare området har tradisjonelt gitt befolkningen store avlinger med ris og hvete. Men de siste ti årene har stort regnfall skapt flom som har ødelagt både avlinger og hjem.

Les mer:Demning kollapset i Nepal

Kommer nordfra
- Vi ser at stort regnfall lenger nord i Nepal skaper problemer her nede. Avskogning fører til at jord og sand dras med elvene ned hit i sør, forteller Mandira Shrestha, vannressursekspert ved International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod) til tv2nyhetene.no.

Hun forklarer at bakkenivået har steget med over en og en halv meter som følge av slammet som kommer ned fra høyereliggende områder. Når det så kommer nytt regn, klarer ikke jorden å ta til seg vannet, og resultatet blir ofte voldsomme oversvømmelser. I tillegg til at selve avlingen går tapt, rammes mange av at leirhusene de bor i går i oppløsning.

- Hvert eneste år må vi legge nytt leirskall utenpå husene våre, fordi det gamle bare renner av, forteller bønder som har samlet seg langs veien for å titte på besøket fra Norge.

I år er problemet tørke. Lite nedbør har gjort at bøndene må utsette såingen, og risavlinger står i fare. På flere av områdene delegasjonen besøker, er det store flekker brun mark.

Mange av de fremmøtte er svært fortvilet over situasjonen. Hjelp til tiltak for å redusere skadene, irrigasjonssystem og asfalterte gater i landsbyen er noe av det som står på landsbyens ønskeliste.

Så kom regnet
- Forholdene i landsbyen vår er dårlige. Når statsråden har vært her, håper vi det blir bedre, at han kan hjelpe oss, sier 17 år gamle Jyoty Mishra til besøket fra Norge. Og bare minutter etter at den unge jenta har fremført sin enkle bønn om hjelp, åpner himmelen seg og regnet faller tungt.

I løpet av sekunder er jorden omgjort til et gjørmehav. Solheim strever seg videre, under dekke av en skog av paraplyer raskt fremskaffet av omsorgsfulle hender.

Saken fortsetter under bildet.

Erik Solheim på besøk i Nepal. (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)
Erik Solheim på besøk i Nepal. (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)

- Forebygging er nødvendig
Mange av de fremmøtte sier at regjeringen i Katmandu gjør lite for folket i Terai. Til tross for at det er bevilget midler til enkelte demningsprosjekter, mener Sandra Pandra, den lokale programsjefen for ressursforvaltning, at innsatsen er langt fra tilstrekkelig.

- Man må drive tiltak for beskyttelse av befolkningen, men minst like viktig er forebyggingen av denne type katastrofer, sier han oppgitt.

Han legger til at også lokale miljøgrupper legger ned en stor innsats for å bøte på problemene, men at ingenting virkelig nytter før man ser på avskogningsproblemet lenger nord, i Katmandu. Han mener at internasjonal hjelp er nødvendig, fordi nepalske myndigheter ikke selv tar problemene seriøst.

Lover ingenting mer
Men Erik Solheim ville ikke love økte bevilgninger til de rammede i Terai.

- Dette er primært en oppgave for nepalske myndigheter.

Vi gir støtte til prosjekter i regi av Icimod, men en eventuell utvidelse av miljøbistanden til Nepal må utformes basert på eventuelle ønsker fra den nye nepalske regjeringen, sier Solheim til tv2nyhetene.no etter omvisningen i landsbyen.

Sondra Mishra (70) fikk besøk av Erik Solheim. (Foto: Kjersti Johannessen/TV 2)
Sondra Mishra (70) fikk besøk av Erik Solheim. (Foto: Kjersti Johannessen/TV 2)

- Nepal har slitt med borgerkrig i elleve år. Hvilke konsekvenser har det hatt for naturforvaltningen i landet?

- Det vi ser i nesten alle krigsherjede land, er at det bare er krig som står i fokus. Selv om Nepal har gjennomgått positive endringer, har det foreløpig bare vært fokus på fredsprosessen, valget og opprettelse av en folkevalgt regjering, sier Solheim.

Han legger til at maoistene, som leder den nyutnevnte regjeringen, har vært opptatt av utvikling av vannkraft, og han håper at miljøfokuset vil være tilstede når landet skal utvikle ny politikk.

Tror på kongen
Etter en time i landsbyen, reiser Solheim og delegasjonen videre i helikopteret. Tilbake står klissvåte Sondra Mishra (70). Hun fikk ingen paraply.

- Jeg har en sønn på 40 år. Han pleide å dyrke ris, så vi hadde nok å spise. Nå har elva begynt å renne der vi hadde åker. Hva skal vi leve av nå?

Den fortvilte kvinnen har ingen tro på at maoistene, som har sloss for mer rettferdig fordeling av jorda, skal bedre forholdene for de fattige i Terai.

- Jeg savner kongen og monarkiet. Det var mer rettferdighet i en partiløs stat. Maoistene bare snakker, og bryr seg ikke om oss i Terai. Jeg håper dere vil hjelpe oss.

De brune områdene på risåkeren er ikke brukbar mark for risdyring denne sesongen. Nå frykter landsbybeboerne at de vil sulte denne høsten.  (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)
De brune områdene på risåkeren er ikke brukbar mark for risdyring denne sesongen. Nå frykter landsbybeboerne at de vil sulte denne høsten. (Foto: Kjersti Johannessen/ TV 2)