- Russland bryter med Nato

Alt planlagt militært samarbeid med Nato-landene opphører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland bryter samarbeidet med Nato-landene, melder Aftenposten.no.

Avisen skal ha fått bekreftet informasjonen fra kilder i Russland. Utenriksdepartementet i Norge skal om kort tid motta en note sammen med de øvrige natolandene.

- Vi har ikke mottatt noe offisiell note akkurat på det nåværende tidspunkt. Men det kommer en pressemelding fra Forsvarsdepartementet om kort tid og det er de som vil håndtere dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Bjørn Svenungsen til Nettavisen.

Ståle Ulriksen, forsker ved NUPI og ekspert på sikkerhets- og forsvarsspørsmål, sier at Russlands brudd med Nato-alliansen er svært bekymringsverdig.

- Når Nato gikk ut som de gjorde, må jo russerne svare. Da får man en diplomatisk opptrapping av situasjonen og man fratar seg selv møteplasser. Da mister man en viktig møteplass, sier Ulriksen til Nettavisen.

Avlyser samarbeid
I noten vil det stå at Russland i ly av konflikten i Georgia inntil videre vil fryse eller avlyse alt planlagt militært samarbeid med medlemslandene i Nato.

- I så fall er det ganske alvorlig. Nå har vi brukt mange år på å bygge opp gjensidig tillit med felles militærøvelser. Den type ting skaper dialog på mange nivåer og er tillitskapende. Denne utviklingen her er enda et skritt nærmere nedkjøling. Vi mister møteplasser der problemer kunne blitt løst. Hvis dette fortsetter, så er vi tilbake til en situasjon med opprustning, sier Ulriksen.

Nato først ut
Nato frøs tirsdag sine regulære forbindelser til Russland, og generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier kontakten vil utebli så lenge Russland ikke respekterer den inngått fredsavtalen med Georgia. Det ble Natos utenriksministere enige om på et krisemøte i Brussel.

Tidligere har både USA og Canada avlyst alle planlagte militære øvelser med Russland som en direkte følge av de to landenes synspunkt på konflikten.