Frifinner Jyllands-Posten

Jyllands-Posten gjorde ikke noe galt da de trykket Muhammed-karikaturene, konkluderer byretten i Århus.

Jyllands-Posten har nå rettens ord for at det var OK å trykke de 12 Muhammed-tegningene som skapte sterke reaksjoner blant muslimer verden over.

- Ikke injurierende
Sju muslimske foreninger hadde anlagt sak mot avisa, ansvarlig redaktør Carsten Juste og kulturredaktør Flemming Rose. Men retten fant det ikke bevist at tegningene eller artikkelen som ledsaget dem på noen måte kunne utgjøre en personlig fornærmelse mot noen av saksøkerne og dermed et brudd på injurielovgivningen, slik det ble hevdet.

- Alt annet enn en klar frifinnelse ville vært en katastrofe for pressefriheten, sier ansvarilg redaktør Carsten Juste ifølge Jyllands-Posten.

Selbekk ikke overrasket
Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk er også lettet for at Jyllands-Posten frifinnes, men ikke overrasket.

- Dette er en riktig, naturlig og ventet avgjørelse. Alternativet ville vært veldig dramatisk, nemlig en betydelig innskrenkning av trykke- og pressefriheten i vårt naboland, sier Selbekk til Nettavisen.

Den kristne avisa havnet selv i stormens øye etter omtale av striden som raste i Danmark og gjengivelse av de samme karikaturtegningene. Selbekk opplevde å bli drapstruet og politianmeldt.

- Anmeldelsen kom fra en islamsk gruppe og gikk på både blasfemi og landsforræderi. Saken er fortsatt til påtalemessig vurdering hos politiet, sier Selbekk.

Andre forsøk
Rettssaken i Danmark var de muslimske foreningenes andre forsøk på å få Jyllands-Posten dømt for offentliggjøringen av tegningene.

Først prøvde man å få avisen tiltalt etter blasfemi- og rasismeparagrafene. Dette ble avvist, først av statsadvokaten i Viborg og deretter av riksadvokaten.

Deretter kom det private søksmålet der foreningene krevde avisen straffet for brudd på straffelovens injuriepararagraf.

- Forstår ikke dommen
Imam Abu Laban og Kasem Ahmad fra det danske Islamisk Trossamfund skal torsdag kommentere avgjørelsen på den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

- Vi respekterer dommen, men vi forstår den ikke, og vi forstår ikke at det muslimske mindretall ikke beskyttes bedre i Danmark, sier talsmannen Kasem Ahmad til Jyllands-Posten.

Islamisk Trossamfund vil ifølge avisa anke avgjørelsen inn for landsretten.

Ahmad forventer at dommen vil skape uro i den muslimske verden, men tror ikke det vil komme voldelige reaksjoner.