USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes polske kollega Radoslaw Sikorsk skrev onsdag under avtalen om et amerikansk våpenskjold i Polen.
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes polske kollega Radoslaw Sikorsk skrev onsdag under avtalen om et amerikansk våpenskjold i Polen.
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes polske kollega Radoslaw Sikorsk skriver onsdag under avtalen om et amerikansk våpenskjold i Polen.  (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes polske kollega Radoslaw Sikorsk skriver onsdag under avtalen om et amerikansk våpenskjold i Polen. (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)

Sammen om rakettskjold

I formiddag skrev USA og Polen under avtalen som ifølge Russland gjør Polen til et mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA og Polen kommer onsdag formiddag til å skrive under rakettskjoldavtalen som har gjort Russland rasende.

Spenning
Avtalen går ut på å utplassere ti amerikanske avskjæringsraketter bare 180 kilometer fra den polsk-russiske grensen. Avtalesigneringen har gjort forholdet mellom Russland og Vesten ytterligere anstrengt, og kommer i tillegg av spenningen som har bygget seg opp etter konflikten i Georgia.

Både den polske presidenten og statsministeren skal være til stede under signeringen.

- En viktig da i vår historie, har president Lech Kaczynski beskrevet avtalen som allerede før signeringen.

- Avtalen styrker Polens posisjon i verden, sa presidenten i en TV-sendt tale tirsdag kveld. Polen har de siste årene blitt medlem av både EU og Nato.

Samarbeid
Foruten rakettskjoldet, er det ventet at avtalen vil styrke USAs og Polens militære samarbeid. I dag samarbeider de blant annet i Irak og Afghanistan.

USA hevder at rakettskjoldet er ment å beskytte USA og Europa fra fremtidige angrep fra stater som Iran. Russland på sin side hevder at skjoldet snarere er en trussel rettet mot dem.

For Polen har skjoldet et aspekt sett i lys av at Russlands handlinger i Georgia har blitt lagt merke til blant deres tidligere allierte i Øst-Europa, melder nyhetsbyrået AP.

Forsvar
USA og Polen har det siste halvannet året forhandlet om utplasseringen av et rakettskjold. Samtalene haltet på grunn av Polens krav om at USA styrker Polens sikkerhet ved hjelp av Patriotraketter, i bytte mot å være vertsland for rakettskjoldbasen. USA gikk med på dette forrige uke, da Polen brukte den georgiske konflikten til å styrke sin sak.

Patriotraketter er ment å beskytte Polen fra kortdistanseraketter skutt ut fra naboland, som Russland.

President Kaczynski har understreket at rakettforsvaret er kun for forsvar, og ikke noen form for trussel mot noen nasjon.

Atomvåpen
Dagen etter USA og Polen kom til enighet om avtalen, kom den russiske generalen Anatoly Nogovitsyn med den klareste advarselen hittil.

- Ved å plassere ut dette systemet, gjør Polen seg til et mål - 100 prosent, sa Nogovitsyn ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

I intervjuet sa generalen videre at den russiske militærdoktrinen tillates bruk av atomvåpen i slike situasjoner.

Les også: Truer Polen med angrep

- Patetisk
Etter et krisemøte i Nato i går, tirsdag, brukte Natos generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer uvanlig sterke ord mot den russiske trusselen

- Det er patetisk retorikk. Det tjener ingen, og fører ingen steder hen, sa Scheffer.

Les også: Isfront mot Russland

USA har allerede kommet til en avtale med Tsjekkiske myndigheter om å utplassere den andre delen av rakettskjoldet, et raderanlegg, i Tsjekkia.

Det gjenstår fortsatt for parlamentene i både Polen og Tsjekkia å godkjenne avtalene. I Polen er det ventet liten motstand, siden både regjeringspartiet og det største opposisjonspartiet støtter avtalen.

Avtalen i Polen er ventet å bli skrevet under klokken 11.30 onsdag.