Iransk gutt henrettet i dag

Iranske Mohammadreza Tork ble dømt til døden da han var 16 år gammel. Han ble henrettet i dag tidlig.

Mohammadreza Tork (18) ble funnet skyldig for et drap i landsbyen Malayer i november 2005. Torsdag morgen ble han henrettet ved henging sammen med to andre voksne medskyldige, opplyser Iran Human Rights.

71 på dødsceller
Ifølge Amnesty Norge er det totalt 71 mindreårige som sitter på dødsceller i Iran og venter på å bli henrettet. Organisasjonen skal arrangere markeringer i både Oslo og Stavanger 20. november i et forsøk på å stanse disse henrettelsene.

Men livet til Mohammadreza Tork sto ikke til å reddes.

- Det vi har gjort er at vi tok kontakt med både EU og regjeringer i Europa. Vi fikk vite dette først i går, så da var det for sent å sette i gang noen folkeaksjoner, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til Nettavisen.

Kontkatet ambassadør
Utenriksdepartementet tok kontakt med den iranske ambassaden i Oslo onsdag og fikk beskjed om at henrettelsen var utsatt.

- Det vi har gjort er at vår statssekretær tok kontakt med den iranske ambassadøren i går og formidlet vår bekymring. Vi fikk tilbakemelding om at henrettelsen er utsatt og at saken skal opp i høyesterett, sier kommunikasjonsdirektør i utenriksdepartementet, Kristin Melsom, til Nettavisen.

Derimot fikk utenriksdepartementet en trist kontrabeskjed torsdag formiddag.

- Vi har fått opplyst av Unicef at henrettelsen har funnet sted. Vi jobber med saken for å finne ut om det har skjedd en sammenblanding, sier hun.