Ambassadøren bekrefter steiningen

For bare to uker siden lovet Iran at Jafar (47) og Mokarrameh (43) ikke skulle steines.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har igjen innkalt Irans ambassadør Abdol Reza Faraji Rad til UD etter at ambassadøren bekreftet at 47 år gamle Jafar Kiyani ble steinet til døde torsdag 5. juli.

- Jeg er opprørt over at steiningen har blitt gjennomført, og fordømmer dødsstraff ved steining på det sterkeste. Det er en grunnleggende umenneskelig og barbarisk straffemetode, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Bekymret for Mokarrameh
Kvinnen Jafar er dømt for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til, Mokarrameh Ebrahimi (43), sitter fortsatt fengslet. Støre understreket overfor ambassadøren at Norge er bekymret for Mokarramehs skjebne.

For bare to uker siden lovet Iran at steiningene skulle stanses etter kraftige internasjonale protester.

- Reaksjonen er særlig kraftig fordi vi senest for to uker siden fikk forsikringer fra Iran om at steiningen ikke ville finne sted, sier statssekretær Liv Monica Stubholt til Nettavisen.

Utført lokalt?
I iransk presse i går ble det meldt at steiningen hadde funnet sted til tross for at den tidligere var blitt stoppet i rettssystemet. Dette har ført til spekulasjoner om steiningen kan ha blitt utført på lokalt nivå, mot den iranske regjeringens viten og vilje.

Stubholt har også hørt disse spekulasjonene, men understreker at Norge vil holde Iran ansvarlig

- Vi holder Iran ansvarlig for denne steiningen, og for hva som kommer til å skje med kvinnen i saken. Det er ikke akseptabelt å vise til uenighet innad når det er snakk om personer som sitter i et iransk fengsel, sier Stubholt.