Asia smittet av USA

Aksjemarkedet i Asia har ikke vært lavere på to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansuro og kredittkrisen nekter å slippe taket.

NA24 - din næringslivsavis

Skremte investorer viser tegn til frykt for at problemene skal vedvare. Da aktørene våknet opp tirsdag morgen var fasiten lagt i USA. I finanshovedstaden New York falt de toneangivende indeksene markant.

Skylden får spekulasjoner i det anerkjente tidsskriftet Barrons. De skriver at de amerikanske myndighetene går svangre med planer om en redningsaksjon rettet mot de skadeskutte boliglånsselskapene Freddie Mac og Fannie Mae. Dette kan skje på bekostning av de eksisterende aksjonærene i de to respektive selskapene. Akkurat det bli ikke tatt godt i mot på Wall Street.

Spekulasjonene kommer i tillegg til rykter om at flere andre av de amerikanske finansinstitusjonene blir nødt til å nye tap i milliardklassen. Det sprer frykt for at asiatiske og europeiske banker også må følge etter.

Finanssektoren var den største bidragsyteren til nedturen i Asia tirsdag. Den brede regionveide Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International falt 1,8 prosent til 122,90 poeng i morgentimene. Dermed er den på vei til den laveste noteringen siden sommeren 2006. Så langt i år har indeksen falt 22 prosent.

Samtidig ble det kjent at sentralbanken i Japan holder renten uendret. Det gjøres siden Bank of Japan er blitt mer bekymret for situasjonen i økonomien.

Den kjente japanske Nikkei 225-indeksen falt 2,28 prosent til 12.865,06 poeng.