Brækhus  (Foto: Brækhus/)
Brækhus (Foto: Brækhus/)
Cecilia Braekhus2 (Foto: Mallwitz, Henner , © LOCH )
Cecilia Braekhus2 (Foto: Mallwitz, Henner , © LOCH )
Taylot Yana Zavyalova (Foto: CLAUS FISKER, © grc/ao)
Taylot Yana Zavyalova (Foto: CLAUS FISKER, © grc/ao)

Vil ha kvinneboksing i OL

Sterke krefter i sving for å introdusere kvinneboksing i London 2012.

Etter flere år med rykter har det internasjonale amatørbokseforbundet AIBA offisielt iverksatt prosessen for å få kvinneboksing inn i OL-programmet.

Sterke argumenter
AIBA-president Wu Ching-Kuo annonserte mandag at forbundet har konkrete planer om å utarbeide og fremme forslaget for den internasjonale olympiske komitén (IOC).

- Boksing er den eneste idretten i OL som ikke er for kvinner. Vi mener tiden moden for det nå, sier boksepresidenten til nyhetsbyrået Reuters.

Har vært prøvegren
Det er ikke første gang sporten har vært OL-aktuell.

Allerede under 1904-lekene i St. Louis ble det avholdt oppvisningskamper mellom kvinner med tanke på å innføre kvinneboksing som fast gren, men forslaget ble aldri fulgt opp.

Mangel på tilstrekkelig antall utøvere og organisering generelt gjorde også kvinneboksing i mange år ble ansett for å være et halvseriøst spin-off produkt av herreversjonen.

Mediainteressen uteble dermed med sjeldne unntak helt frem til 1970-tallet, da flere amerikanske stater begynte å innvilge profflisenser for kvinner.

En organisert amatørversjon kom først på banen for alvor i 1988 da at det svenske amatørbokseforbundet begynte å arrangere turneringer.

I de senere år har interesse og rekruttering til sporten økt kraftig.

VM og EM-mesterskap for kvinner ble arrangert for første gang i 2001, mens Pan-Am lekene introduserer kvinneboksing på programmet sitt i november.

Det anslås at om lag 30 000 kvinner utøver amatørboksing på verdensbasis.

Braekhus amator (Foto: Holm, Morten , © LOCH )
Braekhus amator (Foto: Holm, Morten , © LOCH )

- Bra for image
Og det er akkurat den siden AIBA ønsker å spille på for å gjøre amatørboksing til en mer stueren idrett.

- Hvis folk ser at kvinnene kommer på banen vil sporten oppfattes som mer vanlig og ikke så farlig. Det vil være veldig bra for boksingens image, sier AIBA-visepresident Bettan Anderson.

Bowen sier også at forslaget vil gå ut på at kvinneboksere skal konkurrere under samme forhold som herrene, dvs. fire runder á to minutter.

Norge har i dag flere kvinnelige amatørboksere som konkurrerer på høyt internasjonalt nivå - senest i fjor vant Ingrid Egner fra Oslo sølv i EM.

AIBA håper på en avgjørelse fra IOC innen desember.