RUSSISKTANKS (Foto: Rustivi 2)
RUSSISKTANKS (Foto: Rustivi 2)

Russiske tanks mot Tbilisi

Det hersker full forvirring om russisk tilbaketrekning. Nye videobilder viser russiske stridsvogner som pløyer seg vei gjennom georgisk politisperringer på vei østover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland hevder at de har startet tilbaketrekkingen fra Georgia, men få ting tyder på at det er bevegelse i de russiske troppene i landet.

Det har derimot blitt observert stridsvogner som beveger seg lenger inn i landet. På den oppsiktsvekkende videoen over, kan vi se en russisk tanks som baner seg vei gjennom en georgisk politisperring.

Ifølge den georgiske tv-kanalen Rustivi 2 smadret fire russiske panservogner politibiler på vei fra landsbyen Igioeti i retning hovedstaden Tiblisi. Igioeti ligger 35 kilometer øst for hovedstaden.

Videoen viser georgisk politi som prøver å stanse de russiske stridsvognenes framrykk med bilene sine, men de russiske soldatene fortsatte under ordre fra generalen, og kjører tvers gjennom sperringen. Noen minutter senere kom det ifølge TV-kanalen fem nye tanks i samme retning.

- Et show for pressen
TV 2s reporter Øystein Bogen forteller til TV 2 Nyhetskanalen mandag at det er lite som tyder at Russland har startet tilbaketrekningen de lovet. De siste dagene har det pågått intenst diplomati for å få Russland til å trekke ut soldatene fra Georgia. Men det har hersket full forvirring om russerne faktisk trekker seg tilbake som avtalt gjennom våpenhvilen.

- Ingenting tyder foreløpig på at russerne har seriøse planer om en stor tilbaketrekking. Jeg har i hele dag stått i den okkuperte sonen langs motorveien som leder nordover til Sør-Ossetia og videre til Russland, og har ikke sett noen betydelig troppeforflytninger nordover. Tvert imot har jeg sett for andre dag på rad flere russiske styrker inn i Georgia, sier Bogen til TV 2 Nyhetene.

Se Bogens rapport fra Georgia her:

259153

Les også: Usikkerhet rundt tilbaketrekning

Russerne har gitt TV 2s reportasjeteam tillatelse til å stå ved knutepunktet utenfor Gori. Sannsynligvis for å kunne spre bildene av russiske stridsvogner som forlater Georgia. Men russiske soldater skal ha blitt obervert mens de graver seg ned i 2-3 mil fra hovedstaden Tiblisi, noe som indikerer at de ikke har tenkt å trekke seg ut med det første.

Press på Moskva
Både EU og USA har vært kritiske til Russlands trege respons etter at våpenhvilen ble undertegnet. Georgias president signerte avtalen fredag, mens Medvdev skrev under lørdag.

Avtalen skulle ende stridighetene, som startet med at Georgia sendte styrker inn i Sør-Ossetia 7. august. Frankrike har sagt de vil inkalle til en EU-toppmøte hvis Russland ikke trekker seg ut som avtalt. Men vestens trusler om harde konsekvenser hvis Russland ikke trekker seg ut av Georgia gjør at Russland vil vise at Kreml ikke tar hensyn til vestens trusler, og at det er de som bestemmer i regionen, i følge Bogen.

Vesten har uttalt klar at kun en fullstendig tilbaketrekking fra Georgia er akseptabelt.

Uklarheter i fredsavtalen
Uklarheter i fredsavtalen gjør at Russland hevder de har rett til å bli igjen med fredsbevarende styrker i landet, og skal angivelig ha planer om å lage en militær buffersone mellom Sør-Ossetia og Georgia. Mange tror nå at tilbaketrekkingen ikke vil skje før denne buffersonen er helt på plass.

Ifølge Sky News mener Nogovitsyn at det språkproblemer da man kom til enighet om våpenhvile. Russland hevdet de gikk med på tilbaketreking, ikke å trekke seg ut av Georgia. Det var ordet «pullback», og ikke «withdrawal» som ble nevnt under forhandlingene, mener Nogovitsyn.

Dette er helt klart en kime til ny konflikt, sier Bogen til TV 2 Nyhetene.

Se innslag fra TV 2 Nyhetene her:

259148