Juryleder Liv Ullmann offentliggjorde mandag at Peter Brooks er mottageren av den første internasjonale Ibsen prisen.  (Foto: Knut Falch / SCANPIX)
Juryleder Liv Ullmann offentliggjorde mandag at Peter Brooks er mottageren av den første internasjonale Ibsen prisen. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Ibsen-prisen til brite

Mandag ble vinneren for den aller første internasjonale Ibsen-prisen annonsert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juryleder Liv Ullmann offentliggjorde mandag at den britiske regissøren Peter Brooks er mottaker av den internasjonale Ibsen-prisen.

2,5 millioner
Prisen er på 2, 5 millioner kroner og det er første gang prisen deles ut, melder NTB.

Den internasjonale Ibsen-prisen skal deles ut 31. august under årets Ibsenfestival. Prisen ble opprettet av regjeringen i fjor og skal gå til noen som har gjort en ekstraordinær innsats i Henrik Ibsens ånd.

Juryens begrunnelse
- Peter Brook tildeles prisen fordi han så overbevisende har demonstrert at all betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker, at kulturen tilhører alle, at ingen gruppe og ingen nasjonalitet kan kreve eierskap til et verk, diktet i ord eller gestaltet på scenen, heter det i juryens begrunnelse.

Lang erfaring
83 år gamle Peter Brook har gjennom en lang karriere regissert et stort antall skuespill, filmer og TV-produksjoner. Han har blant annet jobbet med the Royal Shakespeare Company og ved Royal Opera House i London.

Brook ble født i London i 1925 og har siden 1970 bodd og arbeidet i Paris.