UCI  (Foto: Christophe Ena/AP)
UCI (Foto: Christophe Ena/AP)

Sykkelsporten mot forsoning

UCI holder fredssamtaler og lanserer ny rittkalender.

Det kan gå mot forsoning i sykkelfamilien. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Tour de France-eierne Amaury Sports Organisation (ASO) sitter ved forhandlingsbordet, og ifølge UCI-president Pat McQuaid går forhandlingene bra.

Vil stanse konflikten
- Jeg håper at vi kan stanse konflikten. Det avgjørende elementet i den nye utviklingen er at Amaury Sports Organisation tydelig har uttalt at de ønsker et fremtidig samarbeid med UCI, sier McQuaid ifølge Feltet.dk.

For å komplisere det hele så foregår forhandlingene som har vært gjennomført mellom UCI og ASOs eiere, Editions Philippe Amaury (EPA).

Pengemennene bak Tour de France og en rekke andre klassiske sykkelritt pleier å holde seg i bakgrunnen, og det spekuleres nå i om eierne synes at ASO-sjef Patrice Clerc var litt for bombastisk i sin holdning til UCI.

Ny rittkalender
Det er UCIs Pro Tour og dopingproblematikk som har skapt spliden mellom UCI og ASO, og under årets Tour de France valgt lagene som deltok å stå sammen om å ikke fornye Pro Tour-lisensen for 2009.

Nå har UCI-president McQuaid presentert en ny skisse som skal organisere og strukturere den internasjonale løpskalenderen, samt etablere et nytt sett med regler.

UCI ser for seg to parallelle kalendere. En «historisk kalender», hvor alle de klassiske løpene plasseres. Der håper UCI at ASO vil akseptere at Tour de France vil inngå fra 2011.

Dan andre kalenderen blir basert på resten av løpene fra den eksisterende Pro Touren og flere nye løp som for eksempel Tour of Russia.

Tanken er at de to kalenderne skal koordineres under navnet UCI World Calendar, slik at det kan settes opp regler for hvilke lag som skal delta i hvilke løp.

Anerkjenner eksklusive rettigheter
Utkastet til reorganisering er blitt til etter diskusjoner mellom UCI og ASO (EPA), men også de profesjonelle sykkellagene er tatt med på råd for å skape en felles plattform for fremtidig planlegging.

UCI bekrefter også at organisasjonen annerkjenner ASO og andre ritteieres eksklusive rettigheter til eierskap og drift av sine respektive ritt.

Forsoningen innebærer at også det franske sykkelforbundet kommer inn under UCIs vinger igjen, etter å ha blitt utestengt for å ha tatt ASOs parti under den nå, forhåpentligvis, avsluttede konflikten.

- Jeg er sikker på at denne planen vil sørge for et fruktbart og konstruktivt samarbeid som er i den profesjonelle landeveissyklingens beste interesse, sier McQuaid i en pressemelding.