- Georgia er som Irak

Russland vil ikke si når de trekker seg endelig ut av Georgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland sier landet vil begynne å trekke ut sine styrker tilbake til en buffersone i Sør-Ossetia mandag, men lederen for det russiske parlamentets utenrikskomité, Konstantin Kosachev, sier til CNN at situasjonen i Georgia kan sammenlignes med den i Irak.

Myndighetene i Moskva har ikke gitt noen tidsplan over når tilbaketrekkingen vil være gjennomført, og Kosachev sier de russiske styrkene først vil trekkes helt ut når det er bevist at Georgia ikke vil bruke militærmakt mot Sør-Ossetia.

- Dersom jeg spør deg om et svar på hvor lang tid det vil ta for de amerikanske styrkene å trekke seg ut av Irak, for eksempel, ville svaret vært så fort man kan garantere for fred og sikkerhet der. Det samme svaret er det i denne situasjonen, sier Konstantin Kosachev.

Observatører
Leder for Georgias nasjonale sikkerhetsråd, Kakha Lomaia, sier mandag at han ikke har sett tegn til en tilbaketrekking.

- Den russiske generalen (Vyacheslav Borisov) lover i går kveld å starte tilbaketrekkingen klokken 10, men så langt er det ikke tegn til at det skjer, fortalte Lomaia Reuters reporter.

Både FN og USA vil ha på plass internasjonale observatører for å overvåke uttrekkingen så raskt som mulig, men en slik avtale er foreløpig ikke inngått.

Georgia president Mikhail Saakashvili la i en tale mandag opp til en mer forsonende tone med Russland enn det han så langt i konflikten har gjort.

- Vi forlanger at styrkene trekkes ut uten forsinkelser. Deretter kan vi begynne å tenke, forhandle om hvordan vi kan unngå en fullstendig fremmedgjøring mellom de to landene våre, sa Saakashvili

- Knusende respons
Russlands president Dmitrij Medvedev gjentok mandag tidligere trusler om ødeleggende angrep dersom russiske borgere igjen utsettes for aggresjon.

- Dersom noen tror de kan drepe våre borgere og slippe unna ustraffet - det vil vi aldri godta. Dersom noen prøver på dette igjen, vil vi svare med et knusende motsvar, sa Medvedev under en tale til krigsveteraner fra andre verdenskrig.

- Vi har alle de nødvendige midlene, politisk, økonomisk og militært. Dersom noen har illusjoner om dette, må de gå vekk fra det.

Ber om militærbase
Sør-Ossetias president sier mandag han vil be Russland om å stasjonere permanente styrker i utbryterrepublikken.

- Vi vil spørre den russiske ledelsen om muligheten av å ha en militærbase på Sør-Ossetias territorium, sa Eduard Kokoity i et intervju med Reuters mandag.

- Det blir deres avgjørelse.

Sparket regjeringen
Mandag sparket også Kokoity regjeringen og innførte en måned med unntakstilstand for å håndtere krigens ettervirkninger.

Presidentene kritiserer regjeringen for ikke å ha gjort nok for de flere tusen flyktningene.

- Jeg mener regjeringen ikke arbeidet effektivt nok, derfor underskrev jeg dekretet om å avskjedige den. Vi har laget en nødkommisjon for å håndtere konsekvensene av den georgiske aggressiviteten. Det har sammenheng med at flere av regjeringens medlemmer er uskikket til å handle i en slik alvorlig militær situasjon.

Hindrer utveksling
Russland beskylder også Georgia for å hindre en utveksling av militære fanger.

- Klokken 12.15, uten noen forklaring, kuttet Georgia forhandlingene om fangeutveksling, sier Andrei Borun i Russlands Nord-Kaukasus militære distrikt

Myndighetene i Tbilisi nekter for at en slik avtale eksisterer.

- Forhandlingene pågår, vi hadde ingen avtale om å utlevere fanger i dag, sier talsmann for Georgias innenriksminister, Shota Utiashvili.

158.000 trenger nødhjelp

Konflikten startet for over en uke siden, etter at georgiske styrker ble sendt inn i Sør-Ossetia for å gjenvinne kontrollen over utbryterrepublikken. Russland, som har fredsbevarende styrker stående i regionen siden 1990-tallet, sendte styrker inn i Sør-Ossetia og drev georgierne langt inn i eget land og okkuperte deretter deler av Georgia.

Ifølge FN er over 158.000 mennesker på flukt etter de seks dagene med krigshandlinger mellom georgiske og russiske styrker. Nesten 99.000 av dem er på intern flukt i Georgia, 30.000 i Sør-Ossetia og 30.000 andre har flyktet til Russland.

Massiv plyndring
En hjelpekonvoi fra FN som søndag nådde fram til byen Gori melder om massiv plyndring, melder Reuters.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bygningsmassen i byen mindre skader, men butikker og privathjem bærer preg å ha blitt plyndret i stor stil.

Dan FN-konvoien ankom søndag var sentrum av Gori øde og forlatt bortsett fra en gruppe på 50 til 60 mennesker som hadde samlet seg i sentrum av byen for vente på hjelp.

Våpenhvile
Det er uvisst hvor mange menneskeliv som har gått tapt, men anslagene ligger på tusener, og særlig Sør-Ossetia skal ha høye tall.

Røde Kors skal ikke ha fått tilgang til Sør-Ossetia mandag, og har bedt russiske myndigheter slippe dem inn for å hjelpe de mange som nå bor i leire og trenger nødhjelp.

Sist uke skrev partene under på en våpenhvileavtale fremforhandlet av EUs presidentskap; Frankrike og president Nicolas Sarkozy. Avtalen omfatter seks punkter, der tilbaketrekking til de opprinnelige posisjonene er et av dem.

Fakta

Georgia-konflikten:

8. august: Georgia kunngjør at de går militært inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia etter flere dager med trefninger. Russland går også inn med militær makt, og tvinger de georgiske styrkene tilbake.

10. august: Georgiske styrker sier de trekker seg ut av Sør-Ossetia, og ber om våpenhvile.

11. august: Russland avviser en våpenhvile og sier georgiske styrker fremdeles kjemper i republikken. Russiske styrker går inn i den andre utbryterrepublikken Abkhasia.

12. august: Abkhasia starter en offensiv mot georgiske styrker. Senere samme da gir Russlands president Dimitrij Medvedev ordre om å stanse de militære operasjonene i Georgia.

13.august: Partene, med hjelp av EU og det franske formannskapet, inngår en midlertidig våpenhvileavtale. Russiske tropper befinne seg fremdeles i Georgia, og president Mikhail Saakashvili hevder det i realiteten ikke eksisterer noen våpenhvile.

14. august: Det meldes at russiske styrker forlater Gori, men disse blir senere tilbakevist.

15. august: Saakashvili underskriverden endelige våpenhvileavtalen, neste dag gjør Medvedev det samme.

Våpenhvileavtalen:

  • Full tilbaketrekking av både georgiske og russiske styrker.
  • Stoppe alle militære handlinger.
  • Gi adgang til humanitær bistand.
  • Georgiske styrker skal returnere til deres tidligere posisjoner.
  • Russiske fredsstyrker skal innta en sikkerhetsrolle i utbryterrepublikkene.
  • Åpne internasjonale samtaler om utbryterrepublikkenes fremtid